Izvrstni uspehi celjskih glasbenikov na 2. mednarodnem tekmovanju Celeia 2021


Hana Hren

Glasbena šola Celje je v sodelovanju z Mestno občino Celje v mesecu aprilu organizirala 2. mednarodno tekmovanje Celeia 2021 za discipline harmonika, kontrabas, rog in citre.

V lanskem letu je tekmovanje preprečila epidemija, letos pa so izvedbo tekmovanja preselili na splet.

Sodelovalo je 51 tekmovalcev iz Slovenije in Hrvaške, podelili pa so 39 zlatih plaket, 11 srebrnih in 1 bronasto plaketo. 3 tekmovalci so prejeli posebno nagrado organizatorja, Solistični nastop z orkestrom, 2 tekmovalca sta prejela posebno nagrado žirije, 4 tekmovalci pa so prejeli posebno denarno nagrado.

Tekmovanja se je udeležilo 6 učencev Glasbene šole Celje in 3 dijaki umetniške gimnazije  glasbene smeri, ki jo Glasbena šola Celje izvaja skupaj s I. gimnazijo v Celju. Učenci so osvojili 5 zlatih in eno srebrno plaketo, dijaki pa so vsi priigrali zlate plakete. Hana Hren, dijakinja 1. letnika vzporednega glasbenega izobraževanja (mentorica Irena Anžič), je v disciplini citer, III. kategorija, osvojila 100 točk in posebno nagrado »Solističen koncert z orkestrom Glasbene šole Celje«.

Tekmovanje je bilo v teh časih precej zahtevno tako za tekmovalce kot za organizatorja, saj je od vseh udeležencev zahtevalo veliko priprav, ki se razlikujejo od priprav na tekmovanje v »običajnih« razmerah. Samo tekmovanje je imelo izjemen pomen za mlade tekmovalce, še posebej sedaj, saj tovrstno udejanjanje od njih terja intenzivnejše priprave, še boljšo organizacijo in jih še dodatno motivira v njihovem glasbenem razvoju.