Krožišče v Slancah skoraj končano, letos bosta sanirana še dva odseka na Teharski


Dolgo pričakovano začasno krožišče na križanju državnih cest Celje – Štore in Bukovžlak – Teharje je skoraj končano. Vsa dela na njem bodo zaključena do konca meseca, saj je krožišče izvedbeno v zaključni fazi.

Krožišče izboljšuje tudi do sedaj nerešeno kolesarsko varnost ob križanju z državno cesto.

Letos se bo izvedla še sanacija dveh odsekov na Teharski cesti, ki je nasplošno v zelo slabem stanju. Začela se je že sanacija 170 metrov dolgega odseka ceste od Kitajske restavracije do križišča pri trgovini Mercator. Predvidoma jeseni bo sanira še 400 metrov dolg odsek ceste od trgovine Mercator do podjetja Steklar. Na odseku Teharske ceste od podjetja Steklar do Kolškove ulice je predvidena tudi izvedba kanalizacije v sklopu aglomeracij.

Sanacija obeh odsekov ceste se bo opravila v okviru vzdrževalnih del javnega podjetja Vodovod – kanalizacija, stala pa bo okoli 80.000 evrov. Dela bo izvedlo podjetje VOC Celje, d. o. o..

Sanacija najbolj poškodovanih odsekov predstavlja kratkoročno rešitev, saj je Teharska cesta potrebna celovite rekonstrukcije, s katero naj bi začeli v letu 2023. Rekonstrukcija bo stala okoli 2,4 milijona evrov. V sklopu rekonstrukcije bo opravljena tudi izvedba nujno potrebnih križanj z načrtovanimi glavnimi meteornimi kolektorji za odvodnjavanje zalednih padavinskih vod širšega območja nad Popovičevo cesto, kar bo stalo dodatna 2 milijona evrov. Glede na stanje zalednih vod na tem območju bodo potrebni vsaj trije večji meteorni kanali, ki bodo križali Teharsko cesto in jih je treba vgraditi pred začetkom rekonstrukcije Teharske ceste oz. sočasno z njo.

Mestna občina Celje je naročila tudi izdelavo projekta za izgradnjo novega mostu pri nekdanjem Topru, ki se bo nivojsko ustrezno navezal na Teharsko cesto in bo izboljšal poplavno varnost gorvodnega odseka Voglajne. Pri mostu, kjer je zdaj križišče, bo prav tako zgrajeno krožišče.