Stanovalci na območju Ljubljanske in Čopove obupujejo nad neznosnimi prometnimi razmerami


Zaradi zaprtja Ljubljanske ceste v Medlogu se zadnja dva meseca ves promet, namenjen v ta del mesta, preusmerja na križišče Ljubljanske ceste in Dečkove ulice. To povzroča slabo voljo tako med vozniki, ki ob prometnih konicah izgubljajo potrpežljivost, kot med stanovalci tega predela mesta, katerih življenje zadnje tedne kratijo neznosne prometne razmere okoli njihovih domovanj.

MOC stanovalce prosi za potrpežljivost, voznike pa, da vozijo strpno in razumevajoče, saj bo promet povečan le še do 23. oktobra.

Vse je šlo tako daleč, da so nekateri tamkajšnji stanovalci celo napovedali zaporo ceste, Mestna občina Celje pa na drugi strani miri in prosi tako voznike kot stanovalce, da vzdržijo še dva tedna, ko bo promet na cesti pri Medlogu znova sproščen.

Pred slabima dvema mesecema je bila, zaradi izvedbe protipoplavnih ukrepov na porečju Savinje, zaprta Ljubljanska cesta v Medlogu pri železniškem prehodu. Ves promet namenjen v ta del mesta je bila tako preusmerjen skozi križišče Čopove ulice in Ljubljanske ceste. Povečana frekvenca vozil pa predvsem v prometnih konicah povzroča nemalo slabe volje tako med vozniki kot tudi med okoliškimi stanovalci, katerih dnevni mir jim zadnje čase krati pogostejše hupanje vozil, katerih vozniki zaradi prometnega kaosa izgubljajo potrpljenje.

Stanovalci napovedali protestno zaporo ceste, MOC prosi za strpnost

Stvari so šle celo tako daleč, da so nekateri stanovalci na območju Čopove ulice, Ljubljanske ceste in Na Zelenici pristojnim, v primeru neukrepanja, celo napovedali zaustavitev prometa z neprekinjenim prehajanjem tamkajšnjih prehodov za pešce. Kot so namreč dejali, je bivanje, zaradi neprestanega hupanja avtomobilov, avtobusov in težkih tovornih vozil, v zadnjem času postalo nevzdržno pri čemer velik del krivde pripisujejo neukrepanje pristojnih služb.

Na opozorila stanovalcev so se odzvali tudi na Mestni občini Celje. Kot pravijo razumejo, da so vozniki zaradi dolgih kolon nejevoljni, zaradi česar jih še enkrat prosijo za razumevanje in strpnost, saj bo začasna sprememba prometne ureditve veljala samo še do 23. oktobra 2021. Vse udeležence v prometu občina tudi prosi, naj bodo razumevajoči do občanov, tako z vzdržnostjo pri uporabi zvočnih signalov kot pri solidarnosti, ko se ti s svojih dvorišč/parkirišč želijo vključiti v promet.

Občina si bo prizadevala za hitrejšo sprostitev prometa, podaljšanje zelenega vala ni rešitev

Ker gradbena dela dobro napredujejo, bo MOC z izvajalcem gradbenih del tudi preučila, ali je možno popolno zaporo na odseku Ljubljanska cesta – Medlog umakniti pred 23. oktobrom in na gradbišču urediti enosmerni prometni režim.

Glede poziva k izboljšanju pretočnosti prometa s podaljšanjem intervala zelene luči na križišču Ljubljanske ceste in Čopove ulice, pa na občini pravijo, da podaljšanje intervala zelenega vala v smeri iz mesta ne bi prineslo večje pretočnosti, saj da je promet tudi iz drugih smeri zelo gost. Poleg tega gre za križanje z železniško progo, zato so semaforji vezani tudi na časovne intervale vlakov in posledično spuščanje zapornic.

Ob koncu na Mestni občini Celje še dodajajo, da na najbolj obremenjenih cestah načrtujejo izgradnjo več krožišč. Tudi križišče Ljubljanske ceste in Čopove ulice nameravajo v naslednjem kratkoročnem obdobju preurediti v krožišče in s tem dolgoročno zagotoviti predvsem večjo prometno varnost ter pretočnost prometa.

B.S.