Stalna zbirka zlatih izdelkov


Vsako mesto ima svojo kulturno, gospodarsko, družbeno, turistično ali pa športno zanimivost, ki na nek način postane blagovna znamka mesta. V Mednarodnem podjetju Zlatarna si prizadevajo, da bi to postali na gospodarskem področju.

V tem celjskem podjetju že nekaj časa poudarjajo, da je Celje zlatarsko mesto. Ob številnih aktivnostih so se odločili, da ovekovečijo svojo zgodovino, ki obenem pomeni tudi prikaz zgodovine zlatarstva na Celjskem. Izdati nameravajo posebno knjigo, posvečeno začetkom in razvoju zlatarstva, poleg tega pa želijo pripraviti stalno zbirko izdelkov iz svoje najstarejše zgodovine. Pri zbiranju izdelkov pa pričakujejo pomoč Celjanov in prebivalcev na celotnem celjskem območju.

V Zlatarni ocenjujejo, da je v mestu ob Savinji in njegovi okolici veliko ljubiteljev zlatarske umetnosti ter veliko ohranjenih zlatarskih izdelkov iz časa celjskega zlatarskega mojstra Ivana Pacciaffa in številnih drugih zlatarskih mojstrov, ki so ustvarjali svoje izdelke v preteklosti. Zato Mednarodno podjetje Zlatarna prosi vse imetnike zlatih izdelkov iz najstarejših časov pa do približno leta 1955, da jim ohranjene izdelke ponudijo bodisi v odkup, jim izdelke posodijo ali pa podjetju omogočijo, da izdela dvojnike dragocenih predmetov. Sicer pa se nameravajo o pogojih pogovoriti z vsakim posameznikom, vse podrobnejše informacije pa so na voljo pri gospe Darki Radaljac v Zlatarni.

Novi tednik, 29. 4. 1993