“Na tekmi z Mariborom več fuzbalerjev, kot gledalcev”


Nogometaši NK Celje so v sredo na Areni Petrol igrali z aktualnimi prvaki NK Maribor in jih tudi premagali, a dogodek je minil brez kakšne omembe vredne pozornosti. Nobene gneče, medijskega dvigovanja temperature, vznemirjenja pred tekmo, proslavljanj, analiz, komentarjev po srečanju.

“Če ne bi čisto slučajno priletel mimo, niti ne bi vedel, da je tekma. Da nogometaši Celja igrajo z nogometaši Maribora,” stanje duha v celjskem (slovenskem) nogometu izkustveno opisuje Iztok Gartner.

“Rezultat me seveda ni zanimal, sem bil pa presenečen, da so tribune skoraj prazne. Da je gledalcev torej le za ščepec,” dodaja Gartner in se pošali, da je bilo na zelenici več fuzbalerjev  kot gledalcev na tribunah.

S tem je, sicer kot nepoznavalec, zadel bistvo težave nogometa v knežjem mestu, ki deluje povsem izven radarja družbenega življenja Celjanov in je nekako sam sebi namen.

450 gledalcev (pa še to večina iz Maribora) na tekmi 1. slovenske lige – na štajerskem derbiju z večkratnim prvakom, je zagotovo krut pokazatelj aktualne nogometne realnosti v Celju in drugod po Sloveniji.

Na Gartnerjevem blogu se je o tem razvila tudi manjša debata. Morda jo preverite in podate svoje mnenje, na Celje.info pa si lahko ogledate obsežno fotogalerijo s tekme. (spodnja povezava)