S koncertom ansambla Festine Brass v novo koncertno sezono Zavoda Celeia Celje (video)


Minuli četrtek je v Celjskem domu nastopil trobilni kvintet Festine Brass, ansambel, ki je odprl novo sezono zanimivih in stilsko obarvanih koncertov. Člane ansambla združuje želja po žlahtnem muziciranju in odkrivanju neizmernega bogastva literature za to zasedbo.

Ansambel Festine Brass sestavlja pet solistov slovenskih nacionalnih orkestrov, znanih virtuozov na svojem instrumentu, znanih po humorju, spontanosti, privlačnosti in seveda po dobri glasbi, tako z originalnimi kompozicijami za trobilni kvintet kot s priredbami. Jure Gradišnik, solotrobentač simfoničnega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, Franc Kosem, solotrobentač Orkestra Slovenske filharmonije, Mihajlo Bulajić, solorogist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Mihael Šuler, solopozavnist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, in Johannes Ogris, gostujoči tubist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, so glasbeniki, ki poleg orkestrske igre vztrajno iščejo nove možnosti nastopanja in oprezajo za izzivi v solističnem in komornem poustvarjanju pri nas ali v tujini.

Ansambel Festine Brass sestavljajo izjemni glasbeniki, ki so tudi odlični interpreti

Glasbeniki, ki se združujejo v ansamblu Festine Brass, kot posamezniki slovijo po izjemnih interpretacijah in že leta sodelujejo s priznanimi mojstri trobilnih instrumentov. Slednje se najbolj in najzgovorneje pokaže v zasedbi, v kateri izčrpno predstavljajo glasbeno znanje in širino. Festine Brass je fleksibilen ansambel, z repertoarjem od baroka do najnovejše glasbe – od Bacha do Nane Forte, ki ga združuje želja po žlahtnem komornem muziciranju in odkrivanju neizmernega bogastva literature za to zasedbo.

Na uvodnem koncertu nove sezone so se predstavili z repertoarjem vse od Nine Šenk, Händela, Victorja Ewalda, Leonarda Bernsteina in Enriqueja Crespa. Nekaj utrinkov z njihovega koncerta smo zajeli v spodnji video posnetek, vabljeni, da si ga ogledate.

Sicer pa se koncertna sezona Zavoda Celeia Celje nadaljuje že v sredo, 23. oktobra, ko bo ob 19:30 v Celjskem domu koncert Duo Furioso, člana katerega odlikuje pester program in obsega skladbe od obdobja baroka do sodobnosti. Vsem ljubiteljem tovrstne glasbe pa sporočamo, da je na voljo še nekaj koncertnih abonmajev Zavoda Celeia Celje po akcijski ceni (klik!). , na Celje.info pa boste v kratkem po polovični ceni lahko dobili tudi vstopnice za posamezne koncerte.

v/t/f: eH