Šestnajst Celjanov na lestvici najbogatejših Slovencev 2013


Tudi letos je revija Manager objavila 100 slovenskih multimilijonarjev, najbogatejših Slovencev v letu 2013. Vabljeni k ogledu, kdo so imena s Celjskega, ki imajo pod palcem vsaj 11,6 milijona evrov, kar je tudi magična meja za uvrstitev na lestvico 100 najbogatejših Slovencev, objavljenih v reviji Manager.

Na vrhu lestvice že tretje leto ostaja Sandi Češko iz Studia Moderna, ki je svoje podjetje ustvaril s TV-prodajo v srednji in vzhodni Evropi. Po oceni revije Manager je vrednost njegovega premoženja v primerjavi z lanskim letom celo naraslo za 12 odstotkov in znaša 460,4 milijona evrov.

Drugo mesto letos zasedata Albin in Tatjana Doberšek iz Engineering Dobersek, katerih vrednost premoženja je v primerjavi z lanskim letom naraslo za kar 118 odstotkov in znaša 274,3. Tretje mesto letos zaseda Joc Pečečnik (Elektronček Group), katerega premoženje je v primerjavi z lanskim letom zraslo za 3 odstotke in znaša 188,4 milijona evrov.

Tudi letos ostaja prvi med bogatimi Celjani Mirko Tuš iz Lokrovca pri Celju, ki je lani “padel” na 7. mesto, letos pa na 8. Nekdanji najbogatejši Slovenec je lani ustavil upadanje vrednosti svojega premoženja, za kar ima največ zaslug Tušmobil, ki je lani ustvaril 11 odstotkov več prihodkov kot leto prej. Končna vrednost Tušmobila je bila po oceni revije Manager 34,5 milijona evrov, kar naj bi bilo veliko manj, kot ga vrednosti Mirko Tuš. Iz medijev je bilo razbrati, da banke upnice zahtevajo prodajo operaterja in da Simobil zanj ponuja 30 milijonov evrov, Tuš pa zanj želi kar 100 milijonov evrov.

Preostali delo Tuš Holdinga pa so lani poslovali precej slabše, saj so se konsolidirani prihodki zmanjšali kar za 10 odstotkov in končali pri slabih 718 milijonih evrov. Opazno pa se je zmanjšalo število zaposlenih, ki je bilo leta 2011 zavidljivih 4.281, leto zatem pa 3.923.

Ocena premoženja Mirka Tuša se je ustavila pri številki 73,7 milijona evrov, kar je v primerjavi z letom 2012, 3 odstotke nižje.

Na 17. mestu najbogatejših najdemo družino Jager iz Laš pri Podplatu, ki vel kot uspešno obvladuje podjetje Jagros. Po razmeroma poceni izdelkih prepoznavno trgovsko podjetje Jagros je prvo trgovino odprlo leta 1989, s štirimi zaposlenimi, vse do danes pa se je mreža trgovin in trgovskih centrov na Štajerskem povečalo na 26 in zaposluje 315 ljudi.

Velika konkurenca in padanje kupne moči pa vodilnega trgovca na področju Štajerske nista zmotili. Jagrosu prihodki skoraj vsako leto zrastejo za okoli 10 odstotkov. Čisti dobiček se je v primerjavi z labskim letom skoraj potrojil in se je ustavil pri 3,3 milijona evrov. Vrednost premoženja je letos ocenjena za kar 75 odstotkov več kot lani, znaša pa 35,6 milijona evrov.

22. mesto najbogatejših Slovencev zaseda Franc Riemer, lastnik gradbenega podjetja Gradir, katerega glavna dejavnost je posojanje težke gradbene mehanizacije, vendar pa podjetje lani ni ustvarilo prihodkov od prodaje. Njegovo premoženje je ocenjeno na 29 milijonov evrov, kar je 6 odstotkov manj kot lani in 4 mesta nižje od lanskega 18.

Riemer slovi po razkošnem življenju, je lastnik številnih vil, zasebnega golf vadišča, mnogi mu zavidajo, saj naj bi imel v garaži zelo prestižne in na naših cestah redko videne avtomobile, kot sta Maybach in Mercedes SLR. Zelo rad kupuje tudi draga umetniška dela.

Velik skok, iz lanskega 54. mesta, je 29. letos zasedel Bogomir Strašek, direktor KLS Ljubno. V podjetju izdelujejo zobate jermene za avtomobile, izvozijo približno 85 odstotkov vseh izdelkov. Po oceni revije Manager se je njegovo premoženje v primerjavi z letom poprej, ko se je prvič postavil ob bok najbogatejših, povečalo za 51 odstotkov in znaša 24,8 milijona evrov.

Eden izmed novincev na lestvici najbogatejših Slovencev zaseda 44. mesto in je Janko Turnšek, direktor podjetja Elektro Turnšek. Vrednost njegovega premoženja se je od lani več kot podvojila in znaša 18,9 milijona evrov. Na lestvico najbogatejših Slovencev ga je dvignila radodarna kupnina za njegovo podjetje, ki ponuja kabelske in telekomunikacijske storitve na celjskem območju in ga je oktobra kupil Telemach, domnevno za 25 milijonov evrov.

Poleg tega ima Turnšek še podjetje GNV, ki se ukvarja z nadgradnjo gasilskih vozil in z nepremičninami, prek tega pa ima Turnšek v lasti še podjetje Emo – ETT, celjskega izdelovalca posode. Sicer pa je Janko Turnšek oceno vrednotenja njegovega premoženja s strani Managerja komentiral, da gre po njegovi oceni za pol manjšo vrednost, saj naj ne bi upoštevali posojil, ki jih mora odplačati Emo ETT in odpravnin zaposlenim, poleg tega pa naj bi bile tudi nepremičnine v njegovih bilancah vrednotene previsoko.

38. mesto letos zasedata Robert Grah in Romanca Hoić iz Slovenskih Konjic. Robert Grah je lastnik podjetja Automotive in istoimenskega podjetja v Srbiji. Osnovna dejavnost je proizvodnja svetil za avtomobilsko industrijo, zadnja leta pa se umerja predvsem v energetsko varčno ulično razsvetljavo. Grahova sestra Romanca Hoić je z družbo Roma poslovne storitve polovična lastnica GR-poslovne storitve.Vrednost premoženja je ocenjena na 19,7 milijona evrov, kar je v primerjavi z letom 2012 za 3 odstotke nižje oz. 5 mest nižje od lanskoletne uvrstitve.

Kar 21 mest višje kot lani je ocenjeno premoženje Mirana in Zdravka Zagožna iz Žalca, kar ju uvršča na 49. mesto lestvice najbogatejših Slovencev. Miran je lastnik Jakob Holdinga, prek katerega obvladuje dve podjetji, Aplast in Zagožen. Prvotni ustanovitelj podjetja je Miranov oče Zdravko, ki je leta 2008 izstopil iz lastništva in ga prepustil sinu. Podjetji Aplast in Zagožen sta prepleteni s slovenskim gradbenim sektorjem, sta namreč dobavitelja in proizvajalca materialov za vodovod in kanalizacijo.

Vrednost podjetja je v primerjavi z lanskim letom naraslo za kar 31 odstotkov in je ocenjeno na 18,1 milijona evrov.

Sredino lestvice, 50. mesto, zaseda Savo Grilj iz Slovenskih Konjic. Grilj je lastnik podjetja Konus Konex, specializirano za proizvodnjo transportnih in pogonskih elementov, eden od naslednikov nekdanjega usnjarskopredelovalnega podjetja Konus. Podjetje je danes prepoznavno predvsem po uspešnem poslovanju, več kot 80 odstotkov prihodkov ustvarijo na tujih trgih, največ v državah EU, priložnosti pa iščejo tudi v ZDA, Braziliji in Rusiji.

Vrednost premoženja je ocenjena na 17,7 milijona evrov, 13 odstotkov več kot lani, in osem mest višje.

60. mesto zaseda Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin. Slednji naj bi bil “vreden” 15,8 milijona evrov, kar je slaba 2 milijona evrov manj kot lani. Lani je njegovo premoženje znašalo 17,7 milijona evrov, s čimer se je uvrstil na 46. mesto.

Krivec je sicer veterinar, njegovi bližnji in prijatelji ga poznajo kot izvrstnega glasbenika. Že 30 let igra doma in v tujini, prijateljem pa rad zaigra predvsem na klavir ali kitaro, je pisal Glas Gospodarstva.

Velik padec na letošnji lestvici najbogatejših (za kar 39 mest) pa je doživela družina Albreht, ki upravlja Zlatarno Celje. Lani je zasedala 30 mesto, premoženje je bilo ocenjeno na 21,5 milijona evrov, letos pa je s 14,2 milijona evrov na 69. mestu lestvice najbogatejših Slovencev. Sicer pa Zlatarna ostaja sopotnica številnih slovenskih estradnikov, med drugimi se z njenih plakatov smehlja slovita manekenka Martina Kajfež, ki sicer zadnja leta večinoma dela v tujini, saj je za naše naročnike enostavno – predraga. Zlatarna pa že nekaj časa stoji ob strani naši smučarski šampionki Tini Maze, ki ima celo svojo kolekcijo nakita.

Anton Ofentavšek je podjetnik iz Tepanja pri Slovenskih Konjicah in na letošnji lestvici zaseda 81. mesto, 20 nižje kot lani. 13 milijonov je ocenjena vrednost njegovega premoženja oz. 16 odstotkov manj kot lani. Anton Ofentavšek je lastnik podjetja Oplast, ki se ukvarja z izdelovanjem plastičnih izdelkov od ročajev za orodja do plastičnih izdelkov blagovne znamke Kraftgrip, ki se uporablja v farmaciji, avtomobilski industriji in drugih panogah.

Novinka na lestvici najbogatejših je Laščanka Maja Gerčer, ki s premoženjem, ocenjenim na 12,8 milijona evrov, zaseda 84. mesto. Maja Grečer je s svojim podjetjem AGM Nemecmed zmagovalkami krize v gradbeništvu. S propadom velikih gradbincev so vzklili mali, agilni in nezadolženi, med njimi je seveda AGM Nemec, katerega primarna dejavnost je gradbeništvo. Podjetje ima v lasti betonarno in vozni park, ki jim omogoča dostavo in vgrajevanje betona.

Največji padec med podjetniki s Celjskega, kar 61 mest, pa je na lestvici doživel Uroš Merc, 64,7-odstotni lastnik skupine Bisol Group. Z 12,3 milijoni ocenjenim premoženjem zaseda 88. mesto. Velik padec v primerjavi z lanskim letom pripisujejo upadu cen fotonapetostnih modulov.

Družina Špan iz Planine je letos že tretjič zapored na seznamu najbogatejših Slovencev. V podjetju Tajfun, katerega lastnik in direktor je Iztok Špan (na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pa je lani zasedel 6. mesto), izdelujejo kmetijske in gozdarske stroje. Revija Manager je podjetju, ki deluje tudi v Rusiji, ZDA in Srbiji, za leto 2013 sicer naštela kar 28 odstotni upad premoženja (v primerjavi z lanskim letom), a je vrednost še vedno ocenjena na 12,2 milijona evrov.

Skupina, ki jo sestavlja 6 podjetij, za letos pričakuje 25 milijonov evrov prihodka, čisti dobiček naj bi se letos gibal pri okoli 2,4 milijona evrov. Podjetje Tajfun še vedno teži k viziji postati svetovni izdelovalec v niši gospodarskih strojev.

98. mesto z 11,8 milijona evrov vrednim premoženjem pa letos premierno zaseda družina Forštner iz Velenja, ki je lastnica skupine Fori, ki izdeluje dele za avtomobilsko industrijo ter gospodinjske aparate in njihove dele.

Vir: Manager

Foto: arhiv Celje.info, ljubljana.si

eH