Nezakonit prevzem oblasti?


Poročali smo že, da so na zboru krajanov na Teharju konec oktobra razrešili dosedanji svet KS z njegovim predsednikom Emilom Hedžetom in za začasno vodstvo imenovali delovno predsedstvo takratnega zbora na čelu s predsednikom Ferdom Ježovnikom. Vendar so se s tem zapleti šele začeli.

Na dobro obiskanem zboru krajanov, prisotnih jih je bilo kar 80, so izven dnevnega reda izglasovali nezaupnico dotedanjemu vodstvu krajevne skupnosti. Predsedniku sveta Emilu Hedžetu so namreč očitali nepravilnosti pri vodenju finančnih in administrativnih zadev v krajevni skupnosti. Med drugim naj bi posodil denar svoji matični firmi v okviru Merxa, ta pa ga doslej ni vrnila krajevni skupnosti. Onemogočal naj bi pluralizem na Teharju in seje sveta zapiral pred javnostjo. Vodstvo krajevne skupnosti tudi ni reagiralo na težnje, da bi Teharje razdelili med dve novi občini. Ne nazadnje, nekdanji predsednik sveta že nekaj časa ni več krajan Teharja. Vse to so bili po mnenju krajanov razlogi za razrešitev, medtem ko odgovorni v občini ugotavljajo, da zadeve niso bile izpeljane zakonito.

Razrešeni predsednik Emil Hedžet je že dan po omenjenem zboru krajanov za posredovanje zaprosil predsednika celjske skupščine Antona Rojca. Ta je zahteval, da se do problema opredeli občinska vlada. Pred tednom dni je na zaprtem delu seje govorila tudi o teharskih zamenjavah in menila, da je bil suspenz sveta KS nezakonit, saj je bil ta izvoljen na neposrednih tajnih volitvah in ga je mogoče razrešiti le na ta način. Do novih volitev bi moral po njihovem krajevno skupnost voditi stari svet.

S temi stališči je Teharčane naslednji dan seznanil Franc Gajšek, vodja strokovne službe za krajevne skupnosti v občini Celje, ki so ga na Teharju pričakovali v drugačni vlogi.

Menili so namreč, da bo z njegovo pomočjo prišlo do pregleda dosedanjega administrativnega vodenja KS in ugotavljanja napak, vendar se to ni zgodilo. Začasno vodstvo krajevne skupnosti Teharje je seveda zaradi vsega tega ogorčeno; meni, da so ravnali pravilno in da ne more biti govora o nezakonitosti.

To utemeljujejo s tolmačenjem doktorja prava Lovra Šturma, češ da volitev v organe KS leta 1990 ni urejal noben pravni akt ali zakon in zato tudi ni predpisanega načina, kako naj se ti organi odpokličejo ali razrešijo. Sklicujejo se tudi na statut krajevne skupnosti, ki so ga sprejeli na omenjenem zboru krajanov in ki je začel veljati takoj, med drugim pa določa tudi, da sopredsednik in člani sveta KS razrešeni, če jim je bila na zboru izglasovana nezaupnica. Zato vztrajajo pri svojih stališčih in zagotavljajo, da delovanje krajevne skupnosti v tem času ni moteno, saj so ustanovili vrsto začasnih komisij. Po statutu pa morajo razpisati nove volitve v svet KS in tudi to so medtem že storili. Volitve bodo v nedeljo, 5. decembra.

Po mnenju Matjaža Železnika, odgovornega za krajevne skupnosti pri celjski vladi, so čimprejšnje volitve pogoj za rešitev zapleta, vprašanje pa je, kako bo z ugotavljanjem nepravilnosti, ki jih krajani očitajo staremu vodstvu.

Novi tednik, 11. 11. 1993