Nogomet: Pogumni Celjani odščipnili tri točke evropskemu Mariboru, visoka zmaga Šampiona, remi na tekmi Kovinar – Žalec


 

NK Celje, slika je simbolna

Pred štiritisočpetsto gledalci sta se v ugodnih pogojih za nogometno igro na stadionu Ljudski vrh pod Kalvarijo v večerni tekmi pod žarometi v Mariboru pomerili moštvi NK Maribora in NK Celja. Glavni sodnik srečanja je bil Damir Skomina.

NK Maribor – NK Celje 1:2 (1:1)

Strelca: 0:1 Rajčević (7./avtogol), 1:1 Zahović (30.), 1:2 Rajčević (65./avtogol).

POSTAVI:

NK Maribor: Handanović, Stojanović (od 83. Sallalich), Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi, Filipović, Vršič (od 70. Mendy), Bohar (od 46. Mejač), Tavares, Zahović.

NK Celje: Kotnik, Klemenčič (od 90. Jakolič), Žitko, Krajcer, Vidmajer, Vrhovec, Miškić, Verbič (od 69. Lovrečič), Ahmedi (od 79. Djermanović), Sunny Omoregie.

Rumeni kartoni: Filipović, Viler, Stojanović, Ibraimi; Ahmedi, Miškić, Kotnik.

Rdeči karton: Viler (38.).

POTEK SREČANJA IN OCENA:

Celjani so takoj nakazali, da se ne bojijo Mariborčanov in da se niso prišle zgolj braniti v Maribor. Že v šesti minuti je Vrhovec s prostega strela z vrhunskim strelom preko živega zidu Mariborčanov s petindvajstetih metrov stresel levo vratnico vratarja Handanovića. Le minuto zatem so Celjani dobro kombinirali na desni strani napada, po nizkem predložku je nerodno posredoval mariborski branilec Rajčević, ki je tudi po zaslugi Krajcarja zatresel lastno mrežo. Po zadetku Celjanov so Mariborčani poskusili prevzeti pobudo, vendar brez željenega učinka, Celjani so nadaljevali podjetno in neustrašno.

Z zadetkom Celjanov so se prebudili tudi do tistega trenutki tihi mariborski navijači. V deseti miniti je vratarja Kotnika z razdalije z nizkim strelom testiral mariborski kapetam Tavares, vratar Kotnik je bil na mestu. Mariborčani so poskušali preko Ibraimija, ta je s pozicije desnega krilnega igralca dvakrat poskusil s strelom, vendar pri tem ni bil natančen.

Mariborčani so vršili pritisk z vseh strani še zlasti pa preko desnega krila, kjer sta nevarno kombinirala Ibraimi in napadalno usmerjeni bočni branilec Maribora Stojanović. Celjani so nevarno ogozili mariborska vrata v 25. minuti, ko je vratarja Handanovića preizkusil Omoregi in še enkrat v 27. minuti.

V trideseti minuti je domiselno akcijo Mariborčanov, ki jo je začel Ibraimi, nadaljevala Vršič in Viler, spretno zaključil Luka Zahović, ki se je dobro znašel v kazenskem prostoru. Zahovič se je utrdil kot prvi strelec Prve lige. Le minuto kasneje je imel Omoregi priložnost za ponovno vodstvo Celjanov, vendar ni bil spreten v samem zaključku akcije. Lepo akcijo domačinov, ki so kombinirali preko Ibraimija in Vršiča, je v 36. minuti s strelom čez vrata z dvajstih metrov zaključil Bohar.

V 37. minuti je simuliranje Vilerja drago stalo, sodnik ga je strogo kaznoval z drugim rumenim kartonom, ko je skušal izsiliti prekršek v napadu, in mu kljub protestu pokazal pot v slačilnico. Kljub igralcu manj so Mariborčani nadaljevali z ofenzivnim pristopom. V 41. minuti je ponovno poskusil Ibraimi s strelom z daljave.

V drugem polčasu se je nadaljevala zanimiva nogometna predstava. Odsotnost pordečelega Vilerja so uspeli Mariborčani minimalizirati. Kljub zgolj desetim igralcem v polju so Mariborčani nevarno ogrožali vratarja Kotnika.

V 60. minuti je Omoregie po predložku z desne še enkrat reaergiral nespretno in v srečanju iz oči v oči z vraterjem streljal grdo mino gola. V 66. minuti novo vodstvo Celjanov, dolgo žogo v kazenski prostor je Omoregie usmeril proti branilcu Rajčeviću, ki je še drugič nesrečno premagal lastnega vratarja.

V 75. minuti je bil na tribuno poslan trener domačinom Ante Šimundža, zaradi protesta proti sporni sodniški odločitvi. Mariborčani so poskušali rezultat spremeniti v svojo korist s tem ko so v igro poslali ofenzivnega Mendyja in Sallacicha.

V zadnjih minutah srečanja so zaradi živčnosti oz. ugovarjanj porumeneli Ibraimi ter Miškić in Kotnik pri Celjanih. V izdihljajih tekme je celjska obramba na čelu s Kotnikom uspela ukrotiti mariborske nalete na celjska vrata.

S tremi osvojenimi točkami so se Celjani utrdili na petem mestu prvenstvene lestvice, točkovno zaostajajo zgolj dve točki za drugo Olimpijo, tretjim Zavrčem in četrtim Mariborom.

Gledalci smo videli izredno odprto srečanje, polno hitrih domiselnih akcij in številnih strelov na vrata. Celjski prvoligaš je prikazal dobro organizirano, pogumno in dinamično predstavo brez kalkulacij in sposobnost hitrega prenosa žoge iz obrambne cone v napadalno. Še posebej gre pohvaliti vratarja Kotnika, ki je najzaslužnejši za izjemen rezultat Celjanov v Mariboru.

Zgolj želimo si lahko, da bi Celjane v bodoče na njihovih domočih tekmah spremljalo večje število ljudi, saj so v dosedanjih štirinajstih krogih pokazali nemalo znanja in nogometnega entuziazma.

LESTVICA Prve lige po 14. odigranih krogih:

Klubi Št. I Z N P G+ G- Št. točk
1. Domžale 13 9 2 2 17 6 29
2. Olimpija 13 7 5 1 25 8 26
3. Maribor 13 8 2 3 21 14 26
4. Zavrč 14 8 2 4 16 13 26
5. Celje 14 6 6 2 19 8 24
6. Luka Koper 14 6 1 7 16 20 19
7. Rudar 14 4 3 7 13 16 15
8. Gorica 13 2 3 8 10 16 9
9. Krka 13 2 2 9 11 26 8
10. Kalcer Radomlje 13 1 2 10 8 29 5

 

TRETJELIGAŠI

V 3. SNL Sever so se pomerili nogometaši Šampiona in Radelj, celjski tretjeligaš je na domačen srečanju pred 100 gledalci slavil z visokim rezultatom 4 : 0 (0 : 0).

Za domače so zadetke dosegli Korošec, Zorič, Jankovič in Smodej.

POSTAVA

NK Šampion: Felicijan, Kidrič, Aleksandrov, Garbšek, Šmigoc, Korošec, Smodej, Jankovič, Djuranović G., Djuranović B., Poznič.

 

MNZ Celje

V ligi MNZ Celje sta se v lokalnem obračunu v Štorah pomerili moštvi NK Kovinarja in NK Žalca. Pred 50 gledalci se je srečanje končalo z neodločenim izzidom 1 : 1 (1 :0).

Strelca sta bila Klinar za domačine in Dolinar za goste.

 

J. Hrovat

polsi-nogomet-14_15-klik