Občina Žalec prejela plaketo Zlati kamen 2016


zlati_kamen_zalec_1Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Slavnostna podelitev priznanj je bila 23. marca 2016 v Festivalni dvorani v Ljubljani, kjer so se občine finalistke tudi predstavile. Zlati kamen je dobila Mestna občina Ljubljana.

Občina Žalec je ocenjevalce prepričala z naravnost neverjetno in prepričljivo turistično zgodbo, ki so jo uspeli splesti tako rekoč iz nič, je zapisano v obrazložitvi priznanja. Razen arheološkega parka v Šempetru nimajo omembe vrednih znamenitosti, nimamo morja, nimamo termalnih vod. Ponašamo se hmeljarsko tradicijo in zeleno pokrajino, ki pa ni redkost v Sloveniji. Odlikuje jih vzoren sistematski in strateški pristop na področju turizma. V center strategije želijo postaviti identiteto kraja, celotno ponudbo pa opreti na sodobne »eko« trende. Imajo prvi slovenski »ekomuzej«.

Turizem razvijajo z lastno blagovno znamko »Žalec – v objemu zelenega zlata«. Zeleno zlato je registrirana znamka v lasti občine – namenjena pa je trženju ekološko pridelane hrane in turistične ponudbe v občini.

Občinska strategija izrecno poudarja tudi prehrambno samooskrbo in sredstva namenja tudi projektu Urbani vrtovi.

Foto: Tone Tavčer