1. november: Poklon znanim Celjanom in Slovencem, ki so se poslovili v letu 2014


Lara Safran
Lara Safran

Prvi november ali Dan mrtvih je državni praznik, ob katerem se spomnimo vseh, ki smo jih imeli radi in smo jih izgubili. Z obiskom grobov se tako poklonimo spominu nanje, hkrati pa po vsej Sloveniji potekajo različne slovesnosti ob spominu na naše preminule sorodnike, prijatelje, znance, padle heroje …

Mnogi praznik izkoristijo tudi za ohranjanje družinskih vezi, s katerimi duh časa pogosto pomete. 1. november je tudi čas, ko se spomnimo vseh ljudi, ki jih morda nismo osebni poznali, pa vendar so na lokalni ali globalni ravni pustili velik pečat. Ob tem smo se spomnili tudi nekaterih vplivnih Celjanov in Slovencev, ki so nas zapustili v minulem letu.

CELJE: Tragično leto v svetu filma in slikarstva

Septembra je javnost pretresla vest, da so bile narasle vode usodne za komaj 17-letno Laro Safran, ki jo lahko ravno te dni spremljamo v mladinskem celovečernem filmu Vloga za Emo. Prav tako  se je letos poslovila nadarjena slovenska slikarka Jelica Žuža, ki je umrla marca 93. letu starosti. Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad, bila pa je tudi soustanoviteljica Savinovega razstavnega salona. Aprila je svojo življenjsko pot sklenil pisatelj, režiser in novinar Miloš Mikeln, ki je Celje z okolico v svojem pisateljskem opusu ponesel v svet, saj  ta pokrajina velja za pogosto prizorišče njegovih del.

SLOVENIJA: Izguba številnih umetnikov, intelektualcev in športnikov

Pavle Merku in Albin Lugarič
Pavle Merku in Albin Lugarič

Svet slikarstva pa tudi Lojze Logar ne bo več krasil s svojimi barvami, saj je slovenski slikar, grafik in profesor preminul oktobra v 71. letu starosti.  Zapustil nas je tudi slikar  Albin Lugarič, ki je umrl 22. julija. Isto velja za slikarja in nagrajenca Prešernovega sklada Bogdana Borčića, ki je preminul aprila v 89. letu.  Dolgotrajna bolezen je bila usodna za slovenskega skladatelja, slovenista in casino online etimologa Pavla Merkúja, ki je sicer živel v Trstu,  njegova strast pa sta bili glasba in slovenistika. Če ste si kdaj lastili telefonski aparat ETA 80, potem bo z vami ostal tudi duh oblikovalca in arhitekta Davorina Savnika, ki je aprila tega leta zaključil svojo življenjsko pot. Oktobra pa je utihnil glas najmlajšega Fanta s Praprotna, saj je njihov priljubljeni pevec  Tone Štritof umrl v 53. letu starosti. Marca je v 96. letu starosti umrla tudi slovenska onkologinja Majda Mačkovšek – Peršič, prejemnica častnega znaka svobode Republike Slovenije za pogumno humanitarno delo med taboriščnicami.

tone_stiftar
Tone Štiftar
celjan
Vladimir Kavčič in Žarko Petan

Veliko znanih Slovencev pa je svoj pečat pustilo na listu papirja. Mednje zagotovo spada pisatelj in urednik Vladimir Kavčič, ki je za svoje delo prejel številne nagrade, vendar se je poleti v 83. letu starosti poslovil. V istem časovnem obdobju je preminul tudi slovenski novinar Jurij Gustinčič,  ki je eden izmed 571 podpisnikov Peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Pavla Gruden je bila znana kot izjemna slovenska pesnica, delujoča v Avstraliji, ki pa nas je zapustila 26. januarja. Februarja  smo se morali posloviti od pisateljice, scenaristke, režiserke in učiteljice Tamare Doneva. V tem letu je svojo življenjsko pot sklenil tudi pisatelj in gledališki režiser Žarko Petan, ki je bil znan tudi kot pisec satiričnih aforizmov. Svet umetnosti pa je oktobra zapustil plesalec in koreograf Tomaž Ambrož, ki je leta 1987 ustanovil plesno šolo Urška in je avtor Maturantske parade. V 62. Letu starosti je preminul še slovenski jezikoslovec Ratislav Šuštaršič, ki je pustil poseben pečat na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.  Februarja je Slovenijo še dodatno pretresla vest, da je umrla priljubljena radijska in televizijska voditeljica Ajda Kalan, katere glas je bil eden izmed zaščitnih znakov Radia Slovenije.

Ajda Kalan
Ajda Kalan

Od letošnje jeseni nians literarne zgodovine ne bo več raziskovala Helga Glušič, ki nas je zapustila v 81. letu starosti, v času življenja pa je aktivno delovala v Jugoslaviji ter Severni in Južni Ameriki.  Svojo življenjsko pot pa je zaključil tudi literarni zgodovinar in urednik Mirko Jurak, znan kot avtor številnih monografij, esejev in učbenikov.

Tomaz_Pengov-300x294
Tomaž Pengov

 

Septembra je Slovenijo in svet zaokrožila žalostna vest, da nas je zapustil slovenski hokejist in veslač Igor Radin, kateri velja za edinega jugoslovanskega in slovenskega športnika, ki je nastopil tako na poletnih, kot tudi na zimskih olimpijskih igrah. Letos pa je umrl še atlet Stanko Lorger, ki je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.

Tudi svet zabave je bil oskrunjen z vestjo, da je avgusta umrl slovensko-hrvaški pevec zabavne glasbe Nino Miroslav Robić, ki gav 84. letu starosti premagala bolezen. Slovensko javnost pa je še posebej pretresla vest, da nas je februarja po bitki s hudo boleznijo zapustil priljubljeni glasbenik in kantavtor Tomaž Pengov, ki bo v srcih marsikoga še vedno odzvanjal s svojo glasbo.

Tina Ožvald

polovicka_celje_klik