170-letnica od prvega prihoda prvega vlaka v Celje (foto, video)

04. 06. 2016 17:05

170_letnica_prihoda_prvega_vlaka_v_celje (1)

Na celjskem Krekovem trgu je v petek, 3. junija 2016, potekala prireditev ob visokem jubileju – 170 let od prihoda prvega vlaka v Celje. Prireditve so se udeležili številni Celjani, ljubitelji železnice in visoki gostje.

Pisalo se je leto 1846, ko je 2. junija na postajo Celje pripeljal prvi vlak. Proga, ki je potekala od Dunaja do Trsta, je bila izredno velik gradbeni zalogaj. Tisoče in tisoče pridnih rok je zgradilo progo, ki še sedaj velja za svojevrsten čudež, saj so jo zgradili v neverjetno kratkem času.

170_letnica_prihoda_prvega_vlaka_v_celje (2)

170_letnica_prihoda_prvega_vlaka_v_celje (3)Na prireditvi so spregovorili minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Kot je v svojem govoru poudaril minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je to tako za Celje kot tudi za širšo Slovenijo pomemben dan. Slovenske železnice je eno izmed najmočnejših slovenskih podjetij, ki s številno delovno silo prispeva visok procent BDP. Kot je poudaril se vlada zaveda pomembnosti železnice, zato zadnja leta vlaga vedno več denarja v obnovo in posodobitev železniškega omrežja.

V NAČRTU OBNOVA PROGE CELJE-ZIDANI MOST

Dušan Mes je zbranim obiskovalcem predstavil projekte, ki so jih že uspeli realizirati in ki so še v fazi načrtovanja. Tako naj bi že v tem mesecu začeli z izgradnjo izvlečnega tira iz postaje Koper tovorna, ki bo preddispozicija za gradnjo drugega tira Koper – Divača, v prihodnjih letih pa se načrtuje tudi obnova proge Zidani Most – Celje. Prav tako pa naj bi prihodnji petek, 10. junija, uradno zapeljal prvi električni vlak na relaciji Pragersko – Hodoš, kar bo bistveno skrajšalo čase potovanja na tem območju.

.

Ob  svečani priložnosti so na Krekovem trgu na ogled postavili fotografsko razstavo Ko železna pride cesta, avtorja Damirja Žeriča. Razstavo, ki prikazuje izgradnjo proge na celjskem si lahko mimoidoči ogledajo do začetka prihodnjega meseca. Kot je povedal kustos Pokrajinskega muzeja Celje Damir Žerič, si želijo z razstavo gostovati tako po Sloveniji kot tudi v sosednji Avstriji.

Med in po sami prireditvi je potekal kulturni program, kjer so se zbranim med drugim pridružili Godba na pihala Slovenskih železnic, po 12. uri so zbrane mimoidoče zabavali člani ansambla Okrogli muzikanti, v večernih urah pa so v ljubljanskem železniškem muzeju pripravili koncert hrvaškega pevca Gibbonija.

[simpleviewer width=100% height=700 id=990]

v/t/f: Dejan Hribernik

urbani-gladiator-polsi-klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
206 queries in 2,845 seconds.