2. celjski protest v znamenju mraza in majhnega števila ljudi (foto in video)


Včerajšnji protest pred celjsko mestno hišo je minil brez posebnih izgredov. Med 150 in 200 protestnikov je dobri dve uri s transparenti in vzkliki izražalo, da imajo dovolj delitev na leve in desne, skorumpiranih politikov in varčevanja na ramenih najšibkejših. Protest, ki je potekal pod geslom Postavi se zase tudi ti – Celjani protestirajo, smo spremljali v živo, kronologijo česar si lahko ogledate v novici s povezavo pod to reportažo.

Približno 150 protestnikov, kar je veliko manj kot na prvem protestu v Celju, kjer se je zbralo okrog 2000 ljudi, je sinoči na miren način in brez izgredov izražalo nezadovoljstvo s sedanjo vlado in stanjem v državi. Z nekaj transparenti in kartoni, s katerimi so obložili eno od celjskih kupol, pa je nekaj protestnikov izražalo tudi nezadovoljstvo s celjskim županom Bojanom Šrotom.

V podporo celjskim protestnikom je prišla tudi peščica Mariborčanov, s čimer so izrazili podporo Celjanom. S pomočjo megafona so protestniki izražali zahteve in vizije ter pozivali vladajoče k odstopu, govorilo se je tudi o ustanovitvi nove stranke, ki bi Slovenijo popeljala iz krize.

Že v dopoldanskem času je celjski župan Bojan Šrot povedal, da se na protest niso posebej pripravili. Pozval je k mirnemu protestu in ocenil, da bi bilo prav, da se protest prijavi. S tem bi se vedelo, kdo je organizator ter odgovoren za morebitno škodo.

Miren in relativno kratek protest pa po besedah protestnikov ne pomeni, da so se protesti končali. V naslednjih tednih zopet napovedujejo proteste in pozivajo ljudi, naj se jih udeležijo v večjem številu.

Na protestih smo bili tudi mi in protestnike povprašali o namenu protestov, o zahtevah in alternativah. To si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

Še pred protestom, na dopoldanski novinarski konferenci, pa smo za mnenje o vrenju na celjskih ulicah povprašali župana Bojana Šrota. Poglejte, kaj nam je odgovoril.

[simpleviewer width=100% height=700 id=293]

v/t/f: Egon Horvat