23-letnik v pripor zaradi izsiljevanja mladoletnic z intimnimi fotografijami in videoposnetki


Celjski kriminalisti so prejšnji teden opravili hišno preiskavo pri 23-letniku, ki je preko lažnih profilov na družbenih omrežjih komuniciral z mladoletnicami (13 do 16 let) in od njih zahteval intimne fotografije ter videoposnetke. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor, osumljenca pa so v preteklosti že obravnavali za podobna kazniva dejanja.

23-letni moški z območja Policijske uprave Celje je osumljen storitve kaznivih dejanj prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva ter zloraba osebnih podatkov.

Pri hišni preiskavi so mu bile zasežene elektronske naprave, na katerih je bilo najdenih več slikovnih in video datotek spornih vsebin. Osumljenec je deloval preko lažnih profilov, kjer je prevzemal lažno identiteto.

Večinoma je komuniciral preko družbenih omrežij Instagram in Snapchat, z dekleti starimi od 13 do 16 let. Na vseh profilih se je predstavljal kot njihova vrstnica.

S precej običajnimi mladostniškimi pogovori si je najprej pridobil njihovo zaupanje in jih prepričal, da so mu začele pošiljati fotografije in posnetke. Najprej je šlo za običajne fotografije, nato pa jih je z vztrajnostjo in na koncu z grožnjami prepričal, da so si na podlagi njegovih navodil fotografirale svoje gole dele telesa.

Kljub prejemu teh spornih fotografij in posnetkov, pa osumljeni ni prenehal s tovrstnimi kaznivimi dejanji. Osumljeni je najmanj osem mladoletnih oseb, na posebno predrzen način zlorabljal za pridobitev slikovnih in video datotek s seksualno vsebino.

Z dejanji je pri dekletih povzročal stisko, osramočenost in strah. 23-letnika so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Zaradi podobnih kaznivih dejanj so ga v preteklosti že obravnavali.

Policisti ob tem svetujejo:

– na spletnih straneh dobro zaščitite svojo zasebnost,
– pred morebitno objavo in pošiljanjem fotografij dobro premislite,
– ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih intimnih fotografij in posnetkov, ko so enkrat objavljeni na svetovnem spletu jih je skoraj nemogoče izbrisati,
– če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi ampak takoj poiščite pomoč staršev, skrbnikov, sorodnikov, prijateljev, učiteljev,
– o zadevi obvestite policijo, za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se obrnite na [email protected].