3666 okužb, število hospitaliziranih se približuje tisočici. Epidemija glede števila okuženih dosegla vrh. Poziv ravnateljev staršem in vladi


Do PCR-testa brez napotitve so po novem upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje.
Dosežen vrh četrtega vala

Glede na zadnja dognanja raziskovalcev z Instituta Jožef Stefan (IJS) je epidemija predvidoma dosegla vrh četrtega vala glede na število pozitivnih testov. Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0. Pkriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi.

Ugotavljajo še, da je delež kužnih trenutno približno 2,9 % prebivalstva oz. približno vsak 35. prebivalec. Ocenjujejo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno slaba četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada.

Ocenjena hitrost pridobivanja imunosti prebivalstva je sledeča: Hitrost cepljenja je približno 11 tisoč prvih odmerkov* na teden oz. 0,5 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 66 tisoč okuženih** na teden oz. 3,2 % prebivalstva na teden. Podrobno analizo najdete tukaj.

Ravnatelji pozivajo tako starše kot vlado

Po tem, ko je vlada določila, da se bodo morali vsi učenci osnovne šole in dijaki s testi HAG za samotestiranje testirati v vzgojno-izobraževalnih zavodih, so ravnatelji že pred dnevi opozorili na težave, s katerimi se soočajo. Po tem, ko je vlada včeraj sprejela dokončno odločitev, da se samotestiranja v šolah (razen učenci in dijaki s posebnimi potrebami, ki se bodo samotestirali v domačem okolju) pričnejo s sredo, 17. novembrom 2021 ter, da bodo imeli učenci in dijaki dve možnosti: obvezno samotestiranje na šoli in nošnja mask ali pa šolanje na daljavo (učenci in dijaki bodo lahko samotestiranje v šoli opravljali le ob pisnem soglasju staršev, tisti, ki soglasja staršev ne bodo dobili, se bodo šolali od doma), so se ravnatelji odzvali še z enim dopisom dopisom.

V njem so zapisali, da obvezno samotestiranje učencev podpirajo zaradi izredno slabe zdravstvene situacije, saj želijo tudi sami prispevati k preprečevanju širjenja okužb in kolapsa zdravstva, “vendar smo ob tem opozorili, da je pri uvajanju takšne odločitve potrebna postopnost. Predlagali smo samotestiranje za vse učence, in sicer za otroke od 1. do 5. razreda in otroke ter mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov,” zapišejo ter izražajo razočaranje, da vlada njihovih priporočil ni upoštevala.

Kljub temu, da ravnatelji podpirajo ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije, kamor sodi tudi samotestiranje, pa so ravnatelji prepričani, da morajo biti ukrepi prilagojeni realnim okoliščinam in zmožnostim izvedbe v vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

“Javnosti sporočamo, da ne odstopamo od svojih stališč, vendar smo dolžni upoštevati in izvajati Odlok vlade. Spoštovani starši, osnovni cilj učiteljev, ravnateljev in staršev je, da se pouk izvaja v prostorih šol. Hibridnega pouka v šolah ne podpiramo. Pouk na daljavo je resda možen, ni pa enakovreden pouku v šoli in zavedati se je treba, da ga bodo šole izvajale različno glede na svoje zmožnosti.

Vsem sporočamo, da v šolah trenutno potrebujemo stabilnost in mir, da bomo lahko kvalitetno izvajali vzgojno-izobraževalno delo, kar je naše poslanstvo in naloga. Zato vsa nestrinjanja z ukrepi naslovite na odločevalce, napovedane proteste pred šolami pa opustite, saj ne bodo pripomogli k reševanju situacije niti ne bodo v luči delovanja našega skupnega cilja, to je dobrobit vseh otrok,” zapišejo v sporočilu.

Ob koncu zapišejo, da že od začetka ravnatelji niso vključeni v načrtovanje ukrepov, ki posegajo v delo vzgojno-izobraževalnih zavodov. Zato pozivajo vlado in MIZŠ, da jih nemudoma vključijo v vsa nadaljnja odločanja, ki posegajo v delovanje vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Intenzivna covid nega najbolj polna doslej

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 79.334 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 3.666 okužb, kar je 0,1 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.663 oseb.

Opravljenih je bilo rekordnih 70.129 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 9.205 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 3.666 okužb z deležem pozitivnih izvidov 39,8 %.

Hospitaliziranih je 981 covidnih bolnikov oz. 27 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 220 potrebuje intenzivno covid nego oz. 9 več kot dan prej. Po najnovejših vladnih podatkih pa jih je na intenzivni covid negi že 225, kar je največ od začetka epidemije v Sloveniji. V bolnišnice je bilo sprejetih 114 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 66 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 23 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 20 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.919 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 3.141 okuženih oseb (včeraj 3.140). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.969 (včeraj 1.938).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 41.534 (včeraj 40.869).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 444 okužb (prejšnji teden 517). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 63, sledijo Celje 59, Rogaška Slatina 51, Šentjur 29, Žalec 27, Slovenske Konjice 26, Šmarje pri Jelšah 16, Šoštanj 15, Vojnik 13, Braslovče 12, Mozirje 12, Rogatec 11, Podčetrtek 10, Zreče 10, Laško 8, Prebold 8, Štore 8, Vitanje 8, Vransko 8, Kozje 7, Nazarje 7, Polzela 7, Rečica ob Savinji 7, Šmartno ob Paki 6, Tabor 6, Gornji Grad 3, Dobrna 2, Ljubno 2, Luče 2, Dobje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 382,3 (včeraj 392,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 108 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 102). 31 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 15 covidnih bolnikov, odpustili so 7 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 bolnika s covidom-19. Največ covidnih bolnikov doslej so imeli v SB Celje hospitaliziranih 28. novembra lani, ko je pomoč potrebovalo 161 obolelih za covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.206.696 oseb. To je 57 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 68 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.130.910 oz. 54 % vseh prebivalcev (63 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.