50 najvplivnejših KiO 2015: od 21. do 30. mesta


vplivni-2015-21-30V tokratnem pregledu aktivnosti najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja pozornost namenjamo vplivnežem, uvrščenim med 21. in 30. mestom.

Med sledečo deseterico najdemo dva župana, nekaj zelo uspešnih gospodarstvenikov, dva na slovenskem nivoju vidnejša novinarja, akademika, športnega trenerja ter legendarno igralko.

Spremembe uvrstitev na lestvici so razvidne iz grafičnega prikaza – puščici in številk ob njej. Puščica navzgor pomeni, da se je oseba po lestvici povzpela, številka zraven pa razlika v številu mest glede na uvrstitev v letu 2014. Puščica navzdol pomeni nižjo uvrstitev, krogec pa ohranitev pozicije.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV (aktivnosti v letu 2015)
21 -4

mag. Marko Diaci

V šentjurski občini se lahko v lanskem letu pohvalijo z energetsko obnovo vrtcev in šole na petih lokacijah.Na Prevorju je zrasel nov večnamenski objekt, zaključena pa sta bila dva velika vodooskrbna projekta v Loki pri Žusmu in na Planini.

Proračun 2016 je od predhodnega manjši za 2 mio, in sicer znaša 15 mio €.Prvo povolilno leto zagotovo ni obdobje zaključkov in otvoritev večjih občinskih projektov. Lanska predstavitev (17.)

22 +9

Ivan Cajzek

ivan-cajzek

Nekaj mest višje kot lani mesto zaseda slatinski gradbinec Ivan Cajzek, ki zaposluje 90 delavcev, veliko pa dela s podizvajalci.V letu 2014 je beležil 22,8 milijonov evrov prihodkov (v letu 2013 nekaj več kot 21 milijonov).

Še vedno pa, kljub težkim časom za njegovo branžo, GIC gradnje d.o.o. posluje s čistim dobičkom. Tega se je v osnovnem podjetju nabralo za 534 tisočakov.

Stabilno poslujejo tudi hčerinske firme GPC, IPI, TRIK d.o., lastniški delež ima tudi v podjetju Sončni dom d.o.o. iz Maribora.

Ivan Cajzek je letos med drugim zaključeval razširjeno lestvico najbogatejših Slovencev, ki jo objavlja revija Manager. “Njegovih” 11,5 milijonov premoženja je bilo dovolj za 150 mesto med najbogatejšimi Slovenci. (Lanska predstavitev (31.)

23 + 4

Peter Volovšek

volovsek

Direktor in solastnik leta 2006 ustanovljenega podjetja MOS Servis s sedežem v Mestinju na leto konstantno ustvari skoraj devet milijonov evrov prihodkov, zaposluje 120 ljudi.Ukvarja z montažo industrijskih linij po Evropi, vse od Kitajske in Združenih držav Amerike.

Še vedno pa ima Peter Volovšek izostren posluh za potrebe okolja, v katerem dela, zato MOS Servis pomaga številnim društvom in klubom.

V letu 2014 je zabeležil 10,3 milijona evrov prihodkov (leto poprej 8,6 milijona evrov) ter prikazal slabih 500 tisočakov čistega dobička. Lanska predstavitev (29.)

24 + 5

Stanislav Šket

sket2

Občani in ostali, ki z njim delajo, Stanka Šketa poznajo kot človeka, ki vselej uresniči zadane načrte in prizadevanja v tej smeri so očitna tudi odkar je prišel na čelo šmarske občine.Še vedno se močno zavzema za prodajo dvorca Jelšingrad, kar do sedaj še mu ni uspelo, sodeloval je pri odprtjih številnih pridobitev, ob čemer je redno izpostavljal, da je šlo predvsem za projekte, zastavljene v mandatu prejšnjega župana.Nekaj prvih sledov nove občinske oblasti je že opaziti. Nekateri so mu zamerili podrtje brez med železniško postajo in nadhodom, a otroci sedaj v šolo hodijo varno po pločniku. S prvim semaforjem v kraju, uvajanjem (med)občinskega redarstva ter označenih parkirnih mest se je lotil urejanja šmarske prometne situacije.

Sadovi zastavljenih večjih projektov bodo vidni in merljivi čez leto ali dve. Odprtih je kar nekaj; od načrtovanja 87 oskrbovanih stanovanj v javno-zasebnem partnerstvu za Kulturnim domom Šmarje, do iskanja rešitev za Šmarski hram, uvedbe Zavoda za šport, mlade in turizem, ureditve Stare šole itd..

Vroči kostanj njegovega mandata so zagotovo že izpeljana menjava ravnateljice vrtca in načrtovana na voditeljskem mestu zdravstvenega doma. Lanska predstavitev (29.)

25 + 9

Tanja Gobec

Še vedno na terenu zbira informacije in zgodbe o drobovju slovenskega političnega življenja, a leto 2015 si bo Tanja Gobec bržkone zapomnila po nečem drugem.

Postala je voditeljica paradne informativne oddaje TV Slovenija in se za pultom Odmevov, kjer vsak večer zbirajo odzive na najpomembnejše dogodke v državi in svetu, pridružila Slavku Bobovniku, Rosviti Pesek in Igorju E. Bergantu. (Lanska predstavitev (34.)

26 novinec

Andrej Kitak

a-kitak

 

 

Njegova podjetniška pot v gradbeništvu se je začela pred desetimi leti. Takrat 28-letni strojnik je s prihranki kupil prvi stroj in ustanovil samostojno podjetje.Njegovo podjetje v Rogaški Slatini, ki je zdaj organizirano kot d.o.o., Kitak pa je direktor in stoodstotni lastnik, je iz leta v leto raslo.V letu 2014 je zaposlovalo že 40 ljudi, zabeležilo pa 10,8 milijonov evrov prihodkov, kar je 6 milijonov več kot leto prej.

Dodatno stopničko višje je podjetje, ki je imelo 625 tisoč evrov dobička, stopilo lani. Kitak je po začetnih zapletih poleti kupil bistriško gradbeno podjetje Granit za 7,5 milijonov evrov.

27 – 4

Vasja Jager

vasja-jager

 

 

Raziskovalni novinar v pravem pomenu besede. Vasja Jager je lani javnosti ponudil podroben vpogled v nekatere najbolj odmevne afere.

Med drugim je podrobno raziskal finančni zlom mariborske nadškofije, ob deseti obletnici objavil podrobnosti o ropu banke SKB in v Večeru razdelal sporne kredite, ki sta jih sumljivim podjetjem odobrili največji državni banki. Lanska predstavitev (23.)

28 – 4

prof. dr. Jože Krašovec

Štirikratni doktor znanosti, duhovnik, teolog, biblicist, prevajalec, filozof in univerzitetni profesor, dr. Jože Krašovec, ki je med drugim tudi prejemnik državnega odlikovanja častnega znaka svobode Republike Slovenije in priznanja ambasador Republike Slovenije v znanosti.

Stalni član SAZU je pred dvema letoma sodeloval pri pradstavitvi najbolj priznanega in vplivnega katoliškega prevoda Svetega pisma v obdobju po drugi svetovni vojni.

V letu 2015 je Krašovec sodeloval na številnih simpozijih in okroglih mizah, je pa tudi avtor kakšnih 150 člankov doma in v tujini. Lanska predstavitev (24.)

29 + 13

Damjan Novaković

V svoji drugi trenerski sezoni v Rogaški Slatini je postal državni podprvak, v mestu in okolici pa takšne košarkarske evforije ne pomnijo. Lansko poletje je še tretjič zapored kot selektor slovenske reprezentance oddelal evropsko prvenstvo mlajših članov, ki jih bo vodil tudi v letu 2016.

Kljub izjemnemu uspehu, kar finale košarkarskega prvenstva Slovenije nedvomno je, ga je zagotovo skelelo, da je življenjsko priložnost po najvišjem domačem triumfu zapravil proti svojemu nekdanjemu klubu.

Priokus poraza v “medobčinskem” finalu ga bo zagotovo spremljal do konca kariere. Lanska uvrstitev (42.)

30 – 9

Štefka Drolc

Kljub zavidljivim 92 letom večkrat nagrajena igralka še vedno razširja svoj opus. V letu 2015 sicer ni bila pod tako močnimi žarometi kot leto prej, ki je bilo še vedno v znamenju njene 90. letnice, a se še ni popolnoma umaknila v upokojensko življenje.

Tudi lani je ob kulturnem prazniku brala poezijo na ljubljanskem Prešernovem trgu in bila na sprejemu dobitnikov Borštnikovega prstana pri predsedniku republike. Lanska uvrstitev (21.)

slavija-polsi-klik