53. MOS odprl svoja vrata. Sejem slavnostno odprla Janez Janša in Viktor Orban


53. MOS je po letu in pol premora danes odprl svoja vrata. Sejem sta slavnostno odprla slovenski predsednik vlade Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban. Madžarska je namreč država partnerica letošnjega 53. MOS-a.

Vodstvo celjskega sejma se kljub neugodni situaciji v zvezi z epidemijo v preteklosti veseli, da dogajanje letos spet poteka v živo in v ustaljenih tirnicah.

Sejem bo potekal do nedelje in bo dosegal okoli 60 odstotkov predlanskega obsega. To je približno 500 neposrednih razstavljavcev.

Sejem MOS Celje 2021: program dogajanja + koristne informacije – TUKAJ

Po letu in pol prepovedi izvajanja sejemskih dogodkov, je danes svoja vrata znova odprl Mednarodni obrtni sejem v Celju, ki bo potekal med 15. in 19. septembrom. 53. MOS Celje sta slavnostno odprla slovenski predsednik vlade Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban. Odprtja sta se udeležila s svojima delegacijama.

Na slovesni otvoritvi sta tako predsednik slovenske vlade kot madžarski premier imela slavnostna nagovora, v katerih sta poudarila dobro sodelovanje med državama, ki, po besedah predsednika madžarske vlade še nikoli v zgodovini ni bilo tako dobro. V nagovorih sta se ba premierja dotaknila tudi koronavirusne krize in posledic, ki jih je ta kriza imela na gospodarstvo.

Predsednik vlade je uvodoma izrekel dobrodošlico predsedniku vlade Madžarske Viktorju Orbánu,  ostalim visokim gostom, razstavljavcem, gospodarstvenikom ter predstavnikom slovenske in madžarske vlade. Izpostavil je, da se Madžarska 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju udeležuje kot država  partnerica. Ocenil je, da to sodelovanje in ponovna možnost vzpostavitve sejemske dejavnosti v Celju dokazuje, da je bila preizkušnja koronakrize uspešno prestana, da smo vsi skupaj dokazali, da smo odporni ter, da lahko optimistično gledamo naprej.

Med drugim je dejal, da imajo sejemski dogodki zelo velik pomen za gospodarstvo. “Verjetno smo se šele lansko leto, ko tega sejma ni bilo, zavedali, kako velik pomen ima. Kot je dejal že predsednik Obrtno podjetniške zbornice Meh, kljub temu da prisegamo na digitalno transformacijo, nič od tega ne more nadomestiti medčloveških stikov, nikjer, tudi na poslovnem področju,” je izpostavil predsednik vlade.

Nadalje je opozoril, da je kljub optimizmu v zvezi s koronakrizo še vedno potrebna previdnost. Gospodarstvenikom se je zahvalil za intenzivno komunikacijo v času boja z  epidemijo, še posebej v storitveni dejavnosti, saj je bilo potrebnih veliko žrtev,  razumevanja in strpnosti. Opozoril je, da epidemije še ni konec, da pa imamo orodje, cepivo, s katerim je mogoče zaustaviti epidemijo. “Bila bi velika škoda, če te priložnosti ne bi izkoristili. Gospodarstveniki najbolj veste, kako se izgubljena priložnost vedno maščuje. Vsi zaupamo znanosti povsod, zato ne vem, zakaj ji ne bi zaupali tudi sedaj, ko gre za zdravje in življenja,” je dejal.

Poudaril je še, da je koronakriza razgalila nekatere tradicionalne slabosti pri gospodarjenju. “Vlada je sprejela obsežen paket protibirokratskih ukrepov in  obsežen predlog davčnih sprememb. Z njimi se bodo skrajšali postopki in odpravile številne birokratske navlake, omogočilo se bo ugodnejše poslovno okolje za domače gospodarstvo ter bistveno bolj privlačno okolje za tuje investicije. Z davčnimi spremembami pa se bo ljudem zagotovilo višje plače brez povečanja stroškov za podjetja,” je dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade je govor zaključil z zahvalo organizatorjem letošnjega Mednarodnega obrtnega sejma v Celju  ter vsem iz sejemske dejavnosti za potrpežljivost na počasno vračanje  v normalnost. “Naj bo 53. Mednarodni obrtni sejem uspešen in naj podira rekorde.”

Madžarski premier Viktor Orban pa je uvodoma dejal, da se po svetu vzpostavlja novo gospodarsko obdobje, v katerem med zmagovalkami vidi tudi Madžarsko in Slovenijo. Pohvalil je tudi zelo dobro sodelovanje s Slovenijo, odkar jo vodi Janez Janša. “Od sredine prihodnjega leta bomo povezani z elektrovodi, vzpostavili bomo skupni sklad za razvoj čezmejnega območja, čezmejno stezo za testiranje samovozečih avtomobilov, pripravljeni smo na povezavo plinovodov in naša največja podjetja so prisotna v elektro- in naftnem gospodarstvu ter v bančnem sektorju. Madžarskem posluje s 46 slovenskimi podjetji, pričakujem pa, da se bo to število še povečalo. Slovenija in Madžarska sta v pravi slogi, to smo dosegli ob pravem času na pragu novega obdobja svetovnega gospodarstva,” je med drugim dejal Orban.

“Sejma ne more nadomestiti nobena tehnologija in sejma tudi ne more ustaviti epidemija,” je ob odprtju z optimizmom dejal Robert Otorepec, izvršni direktor sejma. Navdušenje, da je sejem nazaj in da ta spet poteka v živo, pa je prav tako izrazil celjski župan Bojan Šrot z naslednjimi besedami: “Nobena virtualna rešitev ne more nadomestiti stiska roke, pogleda v oči.”

Po slovesni otvoritvi sta se slovenski in madžarski premier sestala na dvostranskih pogovorih, kjer sta pregledala področja sodelovanja med državama in možnosti poglobitve le tega. Ločene dvostranske pogovore so imeli tudi drugi prisotni ministri. Janša in Orban sta se nato tudi sprehodila po knežjem mestu.

Orban in Janša sta se vpisala v knjigo častnih gostov Mestne občine Celje 

Po odprtju sta madžarski in slovenski premier obiskala tudi Mestno občino Celje. V Narodnem domu pa je bila nato skupna seja slovenske in madžarske vlade. Po zaključku seje sta se Viktor Orban in Janez Janša ob prisotnosti župana Bojana Šrota vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celja, ki jo hrani Zgodovinski arhiv Celje. Po seji je sledilo delovno kosilo, ki ga je v Narodnem domu postregel Hotel Evropa.

Za predjed so visokim gostom ponudili savinjski želodec, prekajen goveji zvezek, mousse kozjega sira in prah bučnega olja, ob tem pa so postregli s Chardonnayem barique, letnik 2018 iz kleti Vinakoper. Glavno jed so sestavljali file krškopoljskega pujsa, pastinjakova krema, lisičke, zaruštan štrukelj in pečena muškatna buča, spremljajoče vino pa je bil Modri pinot, 2015, iz kleti Verus, Za sladico so gostje poskusili kolač celjskih knezov s čokoladnim prelivom in svežim sadjem, ob tem so jim postregli Traminec, 2019, iz kleti Čurin.

L. Č.