7-dnevno povprečje znova preseglo 1000 okuženih. Vlada napovedala, da bodo pri obvladovanju epidemije v ospredju pacienti


Ministrstvo za zdravje (MZ) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta na današnji novinarski konferenci predstavila njuni vlogi pri obvladovanju epidemije covida-19.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj imenoval Nacionalno skupino za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za Covid bolnike v zdravstvenem sistemu (Nacionalna skupina). Skupino strokovnjakov bo vodil prof. dr. Matjaž Jereb, njeni člani pa so mag. Renata Rajapakse, Tanja Petkovič, as. dr. Gregor Prosen, Polona Gams, as. dr. Tadeja Kotar, prof. dr. Matjaž Vogrin, Alenka Strdin Košir, Robert Carotta in Janja Perme Hajdinjak. Gre za strokovnjake, ki pokrivajo vsa področja zdravstvenega sistema, sestajali pa se bodo tedensko.

Minister je tudi danes poudaril, da bo epidemijo vodila stroka, covid pa bo umeščen v zdravstveni sistem. “Naredili bomo vse, kar je v naši moči za izhod iz izrednih razmer, trudili se bomo vse paciente obravnavati enakovredno in enakopravno, tako tiste s covidom kot tiste brez”, je dejal minister in poudaril, da bodo pri obvladovanju epidemije v ospredju pacienti.

Nacionalna skupina bo tesno sodelovala s posvetovalno skupino za covid-19, ki jo vodi Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ. Fafangel je danes predstavil aktualno epidemiološko sliko in ob tem opozoril, da “trendu naraščanja primerov ne sledi naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah”. Po njegovih besedah je ključno omejevanje hudih potekov bolezni. Sicer po njegovih napovedih lahko v naslednjih štirih tednih pričakujemo povečano število okužb.

Vodja novoustanovljene skupine prof. dr. Matjaž Jereb je pojasnil, da bo glavna naloga skupine koordinacija vodenja obravnave covidnih bolnikov v bolnišnicah, medtem ko je Robert Carotta, ki je pristojen za bolniške postelje, dejal, da bo morala vsaka bolnišnica zagotoviti delež postelj za covidne bolnike, ko bo presegla določen odstotek, pa bodo bolnike začeli premeščati.

Da bo posebno pozornost treba nameniti ranljivim skupinam, starostnikom in oskrbovancem v domovih za starejše ter v drugih zavodih, je na koncu izpostavila Tanja Petkovič. (gov.si)

Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 5.166 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1.465 okužb, kar je 37,7 % več kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 1,064 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 11.989. 7-dnevno povprečje števila okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika prvič po aprilu preseglo tisočico in je 1.003,9 povprečno na novo dnevno okuženih.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 49 covidnih bolnikov, kar je 18 več kot dan prej in največ po 18. maju. Od vseh jih trenutno 10 potrebuje intenzivno covid nego, 2 manj kot dan prej (8 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 8 jih je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 6 obolelih, odpustile pa 8 prebolevnikov. Včeraj sta umrla dva bolnika s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.657 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 163 okužb (prejšnji teden 113). Največ v občini Celje 45, sledijo Velenje 22, Šentjur 15, Laško 12, Žalec 12, Slovenske Konjice 9, Zreče 9, Rogaška Slatina 5, Prebold 3, Vitanje 3, Vojnik 3, Braslovče 2, Dobje 2, Kozje 2, Luče 2, Podčetrtek 2, Rečica ob Savinji 2, Šmarje pri Jelšah 2, Šoštanj 2, Štore 2, Gornji Grad 1, Mozirje 1, Nazarje 1, Polzela 1, Rogatec 1, Šmartno ob Paki 1, Vransko 1.

Splošni bolnišnici Celje sta po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitalizirana 3 bolnika (dan prej 2), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 3 obolele za covidom-19, odpustili so 2 prebolevnika.

foto: gov.si