Bliža se Evropski teden mobilnosti 2020 v Celjskem mladinskem centru

07. 09. 2020 08:30

Že vrsto let Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra v septembru organizira pester nabor aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Tudi letos prirejajo tri brezplačne dogodke, ki bodo posredno naslavljali in promovirali alternativne oblike prevoza ter spodbujali zmanjševanje odpadkov z namenom varovanja okolja.

Prvi dogodek se ob odvil v sredo, 16. septembra, s pričetkom ob 11.00 v atriju Celjskega mladinskega centra. Ker veljajo kolesarji za ranljivejšo skupino v prometu, morajo do potankosti izpiliti svoje veščine in znanja o varnosti v prometu. To bodo lahko storili na spretnostnem poligonu za kolesarje, ki bo sestavljen iz različnih stožcev, ovir ter posameznih desk. Pred tem pa bodo lahko osvežili svoje znanje na predavanju o varni vožnji s kolesom, kjer bo poudarek na obnašanju v prometu ter upoštevanju prometnih predpisov. Pri izvajanju aktivnosti na spretnostnem poligonu bo udeležence vodil in usmerjal usposobljen vodnik. Dogodek je primere predvsem za otroke.

Dva dni kasneje bo v MCC-ju dišalo. V petek, 18. septembra ob 18.00, se bo v dvorani Celjskega mladinskega centra odvil kuharski tečaj. Kuhalo se bo po filozofiji »zero-waste«, kajti v EU letno nastane približno 88 milijonov ton živilskih odpadkov, kar predstavlja 143 milijard EUR. Prav to je bila pobuda za oblikovanje dogodka, na katerem bodo udeleženci pripravili slastno hrano in hkrati prejeli nekaj uporabnih nasvetov o tem, kako zmanjšati odpadke v vašem gospodinjstvu.

V soboto pa se bo ponovno kolesarilo. Ker je lansko leto bil dober odziv na kolesarsko soboto pod imenom »S kolesCE-m na pot«, bodo tudi letos organizirali kolesarski dan na treh različnih težavnostnih stopnjah. Vsi mali in veliki ljubitelji kolesarjenja, se lahko pridružite
v soboto, 19. septembra 2020.

Splošno o Evropskem tednu mobilnosti

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Evropski teden mobilnosti vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Ta vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost v mestih ter dvig ozaveščenosti prebivalcev.

Vzemite si čas zase in uživajte v aktivnostih, ki jih Celjski mladinski center za vas pripravlja v septembru.

Več informacij o dogodkih si lahko preberete tukaj: https://www.mc-celje.si/Evropski_teden_mobilnosti_2020/

Vsi dogodki so brezplačni, a je obvezna predhodna prijava na info@mc-celje.si.

Za več informacij o dogodkih se lahko obrnete na:

Samanta Hadžič Žavski, sodelavka za projekte
+386 40 570 289; samanta.hadziczavski@mc-celje.si

Glavna organizatorja dogodka sta Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.

Projekt delno sofinancira EU.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 1,136 seconds.