Mladi celjski zdravnik odhaja v kenijsko “kliniko brez zdravnikov”. To je njegova zgodba


Sekcija za tropsko in potovalno medicino že od leta 1977 v tropske dežele s slabšo zdravstveno oskrbo pošilja svoje zdravniške odprave.

Član tokratne ekipe štirih mladih zdravnikov, ki se bo aprila 2018 odpravila v kenijsko vas Majiwa, je tudi Celjan Jure Črepinšek. Za Celje.info je spregovoril o podrobnosti odprave in zgibih za takšno odločitev.

Kenija. Dežela, kjer so se naši predniki učili dvonožne hoje in od koder so se razširili po celem svetu. Mnogo let kasneje se nekateri vračamo na kraj, kjer se je vse začelo.

ekipaJure Črepinšek, Neli Šemrl, Klara Širca in Lara Žekar so bodoči mladi zdravniki, ki se aprila 2018 odpravljajo na medicinsko-humanitarno odpravo v vas Majiwa, blizu Viktorijinega jezera v zahodni Keniji.

“Tam stoji klinika brez zdravnikov, kamor že tradicionalno hodijo slovenski zdravniki z namenom nudenja osnovne zdravstvene oskrbe lokalnemu prebivalstvu. Zaradi dobrega sodelovanja med vaškimi veljaki in našimi kolegi v preteklosti ter možnosti pomembno vplivati na zdravje domačinov, je bila Majiwa naša logična izbira za destinacijo odprave.” uvodoma pove Jure Črepinšek, ki v ekipi na nek način zastopa tudi barve Celja.

jure-crepinsekJure Črepinšek je obiskoval I. Gimnazijo v Celju. Po nekoliko spogledovanja z biologijo in kemijo je prišel do spoznanja, da se najbolj vidi v medicini. Šest let fakultete v Ljubljani tega ni spremenilo, saj je navdušenje nad klinično medicino pri njemu z leti samo še raslo.                                                                                                           

Kot pravi, so v četrtem letniku študija precej dober vtis nanj naredili infektologi. Pokazali so namreč nadpovprečen trud, da bi strah vzbujujoče področje naredili študentom privlačno, hkrati pa so študente občasno opomnili, da je za dobrega zdravnika in človeka potrebnega še kaj več kot zgolj medicina, ki jo človek spozna preko knjig.

“Tisto poletje sem več tednov delal v urgentni ambulanti infekcijske klinike. Področje me je precej prevzelo, prav tako ozračje vključenosti in medsebojne pomoči, ki je tam vladalo.”, strne vtise te izkušnje.

klinika
Klinika v Majiwi

Aprila 2018, ko bo odprava začela z delom na kliniki v vasi Majiwa, bo Jure Črepinšek glede na zdajšnje načrte že doktor medicine. Majhna klinika, kjer razen slovenske ekipe ne bo zdravnikov, na katere bi se lahko oprli, bo tako predstavljala mladim zdravnikom velik izziv.

Od vsakega namreč zahteva izjemno široko poznavanje medicine, kot je v navadi med družinskimi zdravniki. Po drugi strani pa pomanjkanje drugih zdravstvenih delavcev ter tropske bolezni zahtevajo znanja in veščine tudi nekaterih posebnih področij. Sam se bo, poleg splošne medicine, pripravljal na zdravljenje tropskih ter nalezljivih bolezni.

O odpravi v tropske kraje sanjal že kot otrok

kenija-domorodciIn kaj ga je pripeljalo do tega, da je postal del odprave? Jure pove, da je o odpravi v tropske kraje sanjal že kot otrok. Zato, ko ga je kolega Rok – ta se je sicer kasneje zaradi študijskih obveznosti odločil ostati doma – povabil, naj se pridruži njihovi ekipi, ni niti malo pomišljal.

Tudi zaradi dolgotrajnosti in zahtevnosti študija medicine, po katerem si vsak mladi zdravnik želi, da bi lahko svoja znanja čim prej koristno uporabili in pomagal ljudem. Takšna odprava je zato neprecenljiva iz več vidikov. Poleg vsega pa so se hitro ujeli tudi z ostalimi člani ekipe, kar je zgolj potrdilo pravilnost njegove odločitve.

Cilj njihove ekipe je pomagati čim več ljudem v Majiwi ter njeni okolici. Na vprašanje v kakšnem primeru se bo njihova odprava štela za uspešno, pa Jure odgovarja, “če bomo lahko rekli, da je nekdo zaradi nas preživel hudo bolezen. Če bodo z našo pomočjo rojeni zdravi otroci. Enostavno, če bomo v svojem okrožju pustili pozitiven pečat in bodo zaradi nas ljudje bolj zdravi.”

Kljub temu, da se bodo po treh mesecih vrnili v domovino, pa bo klinika v Majiwi živela naprej. Štafeto bodo namreč predali naslednji ekipi.

V kratkih treh mesecih se da narediti ogromno

kenija-pacientiKot še pove Jure, se da v tem kratkem času za skupino ljudi narediti ogromno. Cepljeni otroci bodo zaščiteni doživljenjsko (vsaj kar se tiče ošpic, v kolikor uspejo dobiti pošiljko cepiv), odrasle pa bodo poučevali o zaščiti zdravja.

Ljudje, ki bodo zaradi njih premagali bolezni, bodo lahko ponovno delali za dobro sebe, svoje družine in svoje skupnosti. To je namreč razlika, ki jo naredi zdravstvena oskrba – ljudem omogoči, da živijo bolj polno, bogatejše življenje in lažje dosežejo svoj potencial, pove. Ta odprava mu zato daje še dodatno motivacijo in zagon, da se potrudi biti boljši zdravnik, tako s strokovnega, kot človeškega vidika.

Vem, da ne smem svojih pričakovanj dela v Majiwi preveč idealizirati. Pogoji bodo težki, dogajalo se bo, da ljudem ne bomo mogli pomagati. Pot tja in delo v kliniki niso brez nevarnosti. Verjamem, da nas bo večina šla skozi krize, ko se bomo spraševali, ali to (še) zmoremo. Po svojih najboljših močeh pa si bomo trudili drug drugemu pomagati in se podpirati.

Po vrnitvi v Slovenijo Jure Črepinšek ne bo imel veliko časa za počitek. Začenja namreč s polletnim pripravništvom. A njegova tropska kariera se tu najverjetneje ne bo končala.

Sanitetni material in finančna sredstva morajo priskrbeti sami – pomagajte jim!

Meseci priprav pred odhodom služijo predvsem zbiranju finančnih sredstev ter strokovnemu izpopolnjevanju.

sanitetni-materialZato, da se bo lahko mlada ekipa osredotočala predvsem na strokovni vidik odprave, kar je glede na zahtevnost projekta eden izmed ključnih pogojev za varno in uspešno odpravo, vabimo bralce, da sodelujete pri tej humanitarni avanturi in podprete mlade zdravnike, kakor tudi zdravstvene oskrbe potrebne prebivalce Majiwe, in jim pomagate bodisi s finančnimi sredstvi, bodisi s sanitetnim materialom.

Za vsa zdravila in drug material, ki ga bodo pri svojem delu potrebovali, morajo namreč poskrbeti sami, kar pa ni majhen zalogaj, saj se bodo skupni stroški odprave gibali okoli 10 tisočih evrov.

Podrobnosti o tem, kako lahko donirate najdete tukaj (klik!). Mladi zdravniki bodo veseli in hvaležni za kakršnokoli pomoč.

Sicer pa lahko podrobnosti o odpravi spremljate na njihovi spletni strani oziroma Facebook profilu.

Že lani se je na kliniko v Majiwi odpravila skupina mladih zdravnikov. Kako je potekala njihova odprava si poglejte tukaj.

kenija-kolaz

*foto: osebni arhiv Jureta Črepinška in odprava v Majiwo 2017

Blaž Skok

grobelnofest-polsi-klik