Bojan Šrot pojasnil, da pitna voda v Celju ni ogrožena


bojan_srot_cinkarnaNa današnji novinarski konferenci, ki jo MOC tradicionalno organizira ob koncu leta, se je župan Bojan Šrot dotaknil tudi problema, ki zadnje čase vzbuja veliko pozornosti tako na Celjskem kot širše. Nedavni izsledki okoljskega pregleda Cinkarne Celje so pokazali da je zemljišče onesnaženo. Ob tem se je pojavilo logično vprašanje, kako je z vodnimi viri, iz katerih Celje dobiva pitno vodo.

Kot je že znano, je Cinkarna pri družbi Environ Poland naročila okoljski skrben pregled tako za svoje lokacije v Celju kot za deponije odpadkov Za Travnikom in v Bukovžlaku pri Celju ter za Mozirje. Rezultati naj bi bili presenetljivi tudi za Cinkarno, ki je pričakovala podobno onesnaženje tal in vode, kot so kazali rezultati v širši okolici.  A pokazalo se je, da je območje tovarne od globine 0,5 metra do 4,7 metra nasuto z odpadki pretekle dejavnosti podjetja.

Šrot je novinarjem pojasnil, da pitna voda v Celju ni ogrožena, saj se s pitno vodo oskrbuje iz vodnih virov Vitanje, Frankolovo in Medlog. Ob tem pa je pojasnil, da je skrb vzbujajoče onesnaženje podtalnice v bližini Cinkarne. Vendarle pa to onesnaženje ne vpliva na vire pitne vode, ki oskrbujejo Celje, je še dodal.

Na novinarsko vprašanje, če vodstvo Cinkarne ni vedelo ali pa se je morda sprenevedalo, da so tla ob Kidričevi cesti onesnažena, je Šrot odgovoril, da je v tem primeru šlo za načrtno ustvarjene nasipe odpadkov metalurške dejavnosti med 50. in 80. leti prejšnjega stoletja, ko ekološka osveščenost še ni bila na ravni današnje, oziroma je ni bilo. Zato naj bi vodstvo Cinkarne imelo zelo slab pregled nad onesnaženostjo tal na območju tovarne. Šrot je še dodal, da si celjska občina že od 90. let prejšnjega stoletja prizadeva izboljšati okoljske razmere, med drugim tudi z naročili analiz zemlje na problematičnih lokacijah.

Cinkarna Celje

Ob koncu je Šrot opozoril, da prav zaradi ostrih pogojev okoljevarstvenih dovoljenj, sanacijska dela območja stare Cinkarne, ki bi morala biti končana konec prejšnjega meseca, ne potekajo skladno z načrtom. Dovoljenje namreč ne dopušča izvedbo del med dežjem in vetrom. Šrot je napovedal, da bodo v finančni perspektivi 2014 – 2020 onesnažena območja sanirana z evropskimi sredstvi, ob čemer se je tudi Cinkarna zavezala k sodelovanju pri sanaciji območij, onesnaženih zaradi dejavnosti te družbe.

eH