Bolnišnica Celje: luknja v blagajni vse globlja, kako bodo to občutili bolniki?


Celjska bolnišnica bo zaradi uravnoteženja javnih financ in zdravstvene zavarovalnice do konca leta predvidoma pridelala skoraj 1,8 milijona evrov izgube.

ZZZS je bolnišnici maja letos plačila zmanjšal za 200 tisočakov na mesec, zakon o uravnoteženju javnih financ pa ji je naložil še plačilo 130 tisoč evrov odpravnin.

Bolnišnica je takoj zmanjšala stroške dežurstev in zdravil, nekaj rezerve ima še pri organizaciji dela in dogovarjanju z dobavitelji, piše Večer.

Namestitveni standard se bo znižal

Bolnišnični standard tako naj ne bi bil ogrožen, je pojasnil direktor Marjan Ferjanc. Obljublja skrajševanje čakalnih dob, pričakuje pa znižanje namestitvenega standarda, poroča Delo.

Kot še piše, so v bolnišnici letos zdravili 23 tisoč bolnikov in opravili 210 tisoč specialističnih ambulantnih pregledov in preiskav, kar je toliko kot lani. Manj je opravljenih programov z dolgo čakalno dobo, saj je zavarovalnica omejila število preseženih storitev.

To posledično pomeni, da se nekatere čakalne dobe skrajšujejo počasneje – napr. za zamenjave kolena in kolka, nekatere operacije stopal in ram, ožilja, obraza,…

Bolnišnica nadaljuje z naložbami

Urejajo predvsem naložbe, ki jih neposredno financira zdravstveno ministrstvo za zdravje. Sem sodijo operacijske dvorane septičnega operacijskega bloka, operacijski blok urološkega oddelka in centralno sterilizacijo.

Več lahko preberete v člankih:

Večer: Mesečno ob 200 tisoč evrov

Delo: Celjska bolnica varčuje, vendar se njena izguba veča