Bolnišnice na robu zmogljivosti, poteka največja mobilizacija zdravstvenih kadrov v zgodovini Slovenije


Ko je že kazalo, da se je epidemija, vsaj glede števila potrjeno dnevno okuženih, začela umirjati, se je krivulja ponovno obrnila nekoliko navzgor. Ob tem pa skrb zbuja predvsem stanje v bolnišnicah, kjer se soočajo z velikim, predvsem kadrovskim manjkom, zaradi česar so danes na pomoč že prišle štiri ekipe Slovenske vojske, dijaki in študenti zdravstvenih smeri ter prostovoljci Rdečega križa. V bolnišnicah pa upajo tudi na kadrovsko pomoč iz tujine.

Kot je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar, se nam dogaja nekakšen zdravstveni lockdown. Danes se tako vzpostavlja vseh 288 predvidenih zmogljivosti v enotah intenzivne terapije. “Ob zasedenosti intenzivnih postelj nad 288 uvajamo skrajne izredne razmere – standard obravnave bolnikov bo močno zmanjšan. Slabšega standarda oskrbe bodo deležni tako covidni kot necovidni bolniki. Smo v položaju, ko komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja,” je med drugim povedal minister za zdravje. Odovedujejo se tudi vsi nenujni posegi, saj bolnišnice v teh dneh prioritetno usmerjajo svoje kadrovske zmogljivosti v zdravljenje covidnih in necovidnih bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro. Po besedah ministra poteka trenutno največja mobilizacija in premiki kadrov znotraj zdravstvenega sistema v zgodovini samostojne Slovenije.

Alarmantno stanje vlada tudi v SB Celje. Kot je namreč v ponedeljek preko družbenih omrežij sporočil Federico V. Potočnik, specializant infektologije iz celjske bolnišnice, so v ponedeljek že ostali brez intenzivnih postelj. V ponedeljek zvečer sicer koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta pojasnil, da je sicer v ponedeljek še bilo pripravljenih 25 covidnih postelj, a ker so bile v tistem trenutku prazne, je bil kader doma. Ker se je v zgodnjih popoldanskih urah v ljubljanskem kliničnem centru zgodil, kot je dejal pravi cunami, ki je zapolnil vse takrat razpoložljive intenzivne postelje, je bilo treba malo počakati, reorganizirati in vpoklicati manjkajoči kader v tako imenovani DTS. Zadevo so tako včeraj še spravili pod nadzor, kar je kasneje potrdil tudi Potočnik, ki se je zahvalil kolegom iz DTS UKC Ljubljana.

Trenutna epidemiološka situacija v Sloveniji je odraz ekstremnega egoizma. Ukrepi so dobri in primerni, dokler jih nam ni potrebno upoštevati in izvajati … Žal časa ni več in vsi moramo prispevati svoj del, samo tako bodo šole ostale odprte in zdravstveni sistem ne bo odpovedal,” pa je trenutne razmere komentirala vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

V intenzivnih covid enotah že 236 obolelih za covidom-19

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 89.333 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 3.763 okužb, kar je 12,5 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.346 oseb.

Opravljenih je bilo rekordnih 81.690 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 7.643 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 3.763 okužb z deležem pozitivnih izvidov 49,2 %.

Hospitaliziranih je 1.074 covidnih bolnikov oz. 66 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 229 potrebuje intenzivno covid nego oz. 3 več kot dan prej. Glede na najaktualnejše vladne podatke pa je intenzivno covid nego potrebuje že 236 bolnikov s težjim potekom covida-19. V bolnišnice je bilo sprejetih 136 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 65 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 20 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 18 let. Včeraj je umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.958 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 3.284 okuženih oseb (včeraj 3.224). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 2.154 (včeraj 2.030).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 45.434 (včeraj 42.807).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včeraj potrjene 503 okužbe (prejšnji teden 432). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 95, sledijo Šentjur 51, Žalec 46, Slovenske Konjice 40, Velenje 37, Laško 21, Polzela 21, Braslovče 17, Nazarje 17, Vojnik 17, Zreče 17, Prebold 13, Šoštanj 13, Rogaška Slatina 11, Šmarje pri Jelšah 10, Ljubno 8, Mozirje 8, Tabor 8, Vransko 8, Luče 6, Rečica ob Savinji 6, Šmartno ob Paki 6, Dobrna 5, Kozje 5, Podčetrtek 5, Vitanje 5, Štore 3, Rogatec 2, Dobje 1, Gornji Grad 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 385,7 (včeraj 375,6).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 126 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 117). 31 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 19 covidnih bolnikov, odpustili so 9 prebolevnikov, v SB Celje je umrl 1 bolnik s covidom-19. Največ covidnih bolnikov doslej so imeli v SB Celje hospitaliziranih 28. novembra lani, ko je pomoč potrebovalo 161 obolelih za covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.210.122 oseb. To je 57 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 68 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.132.229 oz. 54 % vseh prebivalcev (64 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: UKC LJ