Brezplačna izposoja koles v Celju


Če ste med tistimi, ki so ob vse bolj modernem bombardiranju o eko in bio že začeli intenzivno skrbeti za svoje zdravje, naj vas spomnimo, da se lahko od aprila lani po Celju zapeljete tudi z izposojenim kolesom.

Gre za akcijo, ki so jo lani na noge postavili Zavod Celeia , Klub študentov in Simbio. Zbrali so rabljena kolesa, jih temeljito popravili in pobarvali, zdaj pa spet veselo vozijo po mestu.

Kako do brezplačnega kolesa?

Na recepciji hostla izpolnite list s podatki in že se lahko odpeljete z enim od 7 “zelencev”. Kolo je treba vrniti do 20. ure. Vsako kolo ima ključavnico, na voljo so tudi čelade, ki pa si jih kolesarji le redko izposodijo. Izposoja koles je brezplačna.

Kolesa so redno servisirana, nam je zatrdila Špela Božinović iz Celjskega mladinskega centra. Kljub temu jih uporabljate na lastno odgovornost in za morebitni primer nesreče niste dodatno zavarovani.

V Celjskem mladinskem centru so trenutno edini, ki izposojajo kolesa, edini na tem območju pa se ponašajo tudi s kolesarsko zvezdico.

Poškodovana kolesa, izgubljanje ključavnic,…

Kolesa so najbolj zasedena  poleti. Večinoma se z njimi vozijo turisti in tujci, zanimivo, da jih le v 10 odstotkih uporabljajo tudi Celjani. V Celjskem mladinskem centru pa so za Celje.info pojasnili, da imajo prav z domačini slabe izkušnje, saj izgubljajo ključavnice in vračajo poškodovana kolesa.

Slabe izkušnje z izposojanjem koles imajo tudi v TIC Celje. Kot so zapisali na Servisu48, so ljudje kolesa vračali v zelo slabem stanju, zato simbolično plačilo včasih ni bilo dovolj niti za popravilo.

Nova kolesarska stojala v starem mestnem jedru

Celjani se sicer vse pogosteje odločujejo za vožnjo s kolesom po starem mestnem jedru, pri tem pa opažajo številne pomanjkljivosti.  Mnogi naprimer na številnih lokacijah zaman iščejo kolesarska stojala.

Stojala so postavljena, kjer se vozi največ kolesarjev, so nam pojasnili na celjski mestni občini. Kupujejo jih skladno z ocenami strokovne službe za promet MOC, upoštevajo pa tudi pobude uporabnikov.

Več novih stojal za kolesa lahko v kratkem pričakujete v starem mestnem jedru, ki ga v tem trenutku še intenzivno obnavljajo. Lokacije pokritih stojal za primer dežja v tem trenutku zaradi zahtevnosti postavitve še niso znane.

Na občinski stavbi kljub opozorilom vsak dan slonijo kolesa

Pa še kolesarski ocvirk – na mestni zgradbi skoraj vsak dan sloni več koles. Kljub opozorilom, ki visijo na fasadi in prepovedujejo prislanjanje koles, se nekateri za to ne zmenijo. Na občini so nam pojasnili, da kršitelje opozarjajo na upoštevanje opozoril – nenazadnje je v okolici Trga celjskih knezov dovolj stojal za kolesa. O tem, koliko kršiteljev je že bilo sankcioniranih s položnico, pa nam ni uspelo izvedeti.

t: ŠK, f: MCC