Brezposelnost v Celju: na razpisano delovno mesto se prijavi več kot 200 kandidatov


Mestna občina Celje je letos med drugim objavila natečaj za 4 prosta delovna mesta. Iskala je občinske redarje. Na razpis se je prijavilo kar 225 kandidatov!

Javna služba za nedoločen čas je danes prej izjema kot pravilo, zato se občani vneto zanimajo, ali bo občina razpisala še kakšno tovrstno delovno mesto. Na občini pravijo, da letošnji kadrovski načrt tega ne predvideva.

Visoko število prijav na delovno mesto ni nič več nenavadnega. V podjetju MIK Celje so  naprimer nedavno iskali enega novega sodelavca, na razpis pa se je prijavilo več kot 200 kandidatov. Namesto enega so službo dobili kar štirje komercialisti, nam je pojasnila predstavnica podjetja Teja Vrečko Luknar. Sicer pa vse prispele prošnje hranijo in ko potrebujejo kader, na razgovor povabijo tudi te kandidate.

Se tudi vi sprašujete, kako je sploh mogoče med več kot 200 kandidati objektivno izbrati najbolj primerne sodelavce?

Tina Vrečko iz MO Celje je za Celje.info pojasnila, da je za uradniški položaj redarja od več kot 200 vlog razpisnim pogojem ustrezalo približno 120 vlog. Toliko kandidatov se je uvrstilo v drugi krog. Občina jih je povabila na pisni preizkus znanja, na katerem je bilo najbolj uspešnih 32 ljudi. Z vsakim izmed njih se je pogovorila komisija. Najprej je izbrala 7 najprimernejših kandidatov, s katerimi je opravila še en razgovor. Na podlagi le-tega pa smo meščani dobili 4 nove redarje.

Ni kaj, postopek terja veliko časa, zato najbrž ni čudno, da mnoga zasebna podjetja uberejo enostavnejšo pot. Ciljamo predvsem na zaposlovanje preko poznanstev in sorodstvenih vezi. Če te sreče nimate, naj vas potolažimo. Obstajajo tudi delodajalci, ki iščejo znanje in pridne roke. Le veliko več prošenj morate poslati na različne naslove, da jih najdete.

In kaj delodajalci danes pravzaprav iščejo? Med drugim najbolj potrebujejo zidarje, voznike tovornjakov, prodajalce, natakarje, komercialiste in kuharje. Manjkajo tudi kovinarji, strojniki, elektroniki in računalničarji na vseh stopnjah izobrazbe, pravijo na celjskem Zavodu za zaposlovanje.

Na drugi strani pa nam je Vladka Geršak Preskar iz Elektra Celje iz prve roke pojasnila, da pri njih zaposlujejo predvsem  visoko kvalificiran in kompetenten kader. Letos je podjetje z 642 zaposlenimi razpisalo 7 prostih delovnih mest.

V Mestni občini Celje je bilo sicer konec marca letos registriranih 3.309 brezposelnih. Kot so nam povedali na zavodu, se je v prvih treh mesecih leta zaposlilo 422 ljudi. Kljub temu se je brezposelnost v  primerjavi z lanskim decembrom povečala za 2 odstotka.

t&f: Š. Kumer