Celebus 2023: z julijem nov vozni red in spremenjene linije (dopolnjeno septembra 2023)


Z julijem bodo začele veljati spremembe celjskega mestnega potniškega prometa, poznanega kot Celebus. Spremenjene bodo nekatere linije, kakor tudi vozni red.

Shema linij Celebusa z julijem 2023; vir foto: MOC

Obeta se nova linija do Šmartinskega jezera, kamor bo Celebus vozil ob sobotah, podaljšanje linije 2 do Lopate in sprememba t. i. Nakupovalne linije. Novost je tudi sprememba obratovalnega časa, Celebus bo od začetka julija vozil od petih zjutraj.

S Celebusuom se bo na liniji 8 do ene osrednjih celjskih rekreativnih in turističnih točk mogoče peljati ob sobotah, in sicer na trasi Železniška postaja (ŽP) Celje–Hudinja–Nova vas, Dečkova, Lava–Ostrožno–Lokrovec–Šmartinsko jezero in obratno. Celebus bo do Šmartinskega jezera vozil ob sobotah, med 1. aprilom in 30. oktobrom.

Nakupovalna linija (linija 4) bo po novem vodila iz središča mesta (Železniška postaja–ŽP peron št. 4) in naprej na relaciji Cankarjeva–Ljubljanska–Čopova–Dečkova–Nova vas–Mercator center-Ulica Frankolovskih žrtev–City center–Inpos–Nova vas-Dečkova–Čopova–Glazija-ŽP.

Liniji 5 so dodali še linijo 5A, ki bo vozila na trasi Celje ŽP-Selce-Cesta na grad K-Skalna klet-Celje ŽP. Na voljo bodo tri vožnje dopoldan in tri popoldan.

Z 11. septembrom bo začela obratovati linija 7, ki bo vozila na relaciji Medlog – Babno – Celje ŽP. Ob tem se nekoliko spreminjajo linija 5 (Pokopališče-Stari grad), linija 5A (Skalna klet-Stari grad) in linija 6 (Polule-Zagrad).

V Celju je zaenkrat v uporabi zaenkrat 10 celebusov, ki bodo po novem vozili na osmih linijah, pri tem pa je treba poskrbeti, da vožnje niso predolge in da je zagotovljena ustrezna frekvenca voženj. V načrtu je tudi nakup novih avtobusov.

Povezava k voznemu redu

Celebus tudi v Medlog in Babno

S ponedeljkom, 4. septembra, bo celjski mestni potniški promet obratoval z novo, sedmo linijo. Celebus bo po novem vozil tudi v Medlog in Babno.

Začetno postajališče bo stara celjska avtobusna postaja pri železniški postaji, od koder začenjajo poti tudi ostale linije.

Lokalna skupnost se je novo linijo uvedla po julijski uvedbi novega voznega reda in spremenjenih linij, ko so občani podali pobude, da želijo povezavo tudi na zahodu mestne občine.

Nova linija bo razveselila tudi prebivalce t.i. Plave lagune in dijake ter študente Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Z uvedbo linije 7 se nekoliko spreminjajo poteki treh dosedanjih linij:

  • linija 5 (Pokopališče-Stari grad),
  • linija 5A (Skalna klet-Stari grad) in
  • linija 6 (Polule-Zagrad).