Celebus za upokojence od februarja naslednje leto popolnoma brezplačen

08. 12. 2021 06:20

Mestni svetniki Mestne občine Celje so na 20. redni seji potrdili sklep, ki predvideva spremembo cene letne vozovnice za prevoze s Celebusom za upokojence. Za te bo po novem letna vozovnica brezplačna.

Po do sedaj veljavnem ceniku, se je dijakom, študentom, invalidom in upokojencem priznal 25 % popust pri nakupu letne vozovnice za prevoze s Celebusom. S sprejetjem omenjenega sklepa pa se upokojencem po novem prizna 100 % popust na letne vozovnice. Popust velja za upokojence, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Mestni občini Celje in ob nakupu izkažejo status upokojenca. Brezplačni prevoz velja le za letne vozovnice. Edini strošek, ki ga bodo ob prevzemu letne vozovnice morali poravnati upokojenci, bo enkratni strošek brezstične kartice v višini treh evrov, v kolikor kartice še nimajo. Sklep bo v veljavo stopil 1. februarja 2022.

Za vse ostale veljajo cene po do sedaj veljavnem ceniku:

  • Dnevna in enkratna vozovnica, kupljena na avtobusu 1 €,
  • Tedenska vozovnica 5 €,
  • Mesečna vozovnica 15 €
  • Letna vozovnica 100 €
  • Otroci od 0–6 leta brezplačno (v spremstvu odrasle osebe),
  • Otroci od 7–15 let 50 % popusta na letno vozovnico,
  • Dijaki, študenti in invalidi 25% popusta na letno vozovnico,
  • ter po novem upokojenci 100 % popusta na letno vozovnico.

Brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence je novembra 2019, preko novele zakona, sprejelo že Ministrstvo za infrastrukturo v prejšnji vladi, upokojenci pa so lahko brezplačne medkrajevne prevoze začeli koristiti v juliju 2020. Takratna novela zakona pa ni vključevala brezplačnega mestnega javnega prevoza, zato je bil tudi Celebus izvzet iz te upokojenske ugodnosti. Ministrstvo za infrastrukturo v tej vladi je zato začelo z aktivnostmi tudi v tej smeri. Brezplačni mestni javni prevoz za upokojence so tako pred časom že dobili v Ljubljani in Mariboru, sedaj pa se temu priključujejo še druga mesta.

Sprememba ne prinaša dodatnih finančnih obveznosti za proračun Mestne občine Celje za leto 2021, prav tako pa trenutno ni pričakovati vpliva na proračun, saj prevoznine niso prihodek proračuna.

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,911 seconds.