Celebus – vozni red, linije, cene vozovnic… (foto)

24. 01. 2019 15:25

Danes je po celjskih ulicah prvič zapeljal Celebus. Mestni promet z 10 novimi avtobusi na stisnjen zemeljski plin bo potekal na petih linijah po celotnem mestu.

Mestna občina Celje (MOC) je tako v sklopu usmerjenosti k ustvarjanju energetsko učinkovite družbe, varstvu okolja in trajnostnim rešitvam, kamor spada tudi okolju prijazna mobilnost, po KolesCE, in polnilnih postajah za električne avtomobile, dobilo še polnilno postajo za stisnjen zemeljski plin in okolju prijazene Celebuse.

Podroben vozni red po linijah – veljaven od 26. avgusta 2019 – TUKAJ (klik). Ostale informacije spodaj.

Za vzpostavitev javnega potniškega prometa je MOC na novo zgradila in posodobila obstoječo infrastrukturo.

Postavili so 3 nova avtobusna postajališča (na Levstikovi ulici nasproti Gimnazije Celje-Center ter dve postajališči na Čopovi ulici).

Na 17. avtobusnih postajališčih so postavlili nadstrešnice, na 42. so namestili digitalne prikazovalnike najave prihoda avtobusov. Vseh deset avtobusov je na okolju prijaznejši pogon stisnjen zemeljski plin (CNG), zato so na Bežigrajski cesti zgradili tudi prvo polnilno postajo za tovrsten pogon v Celju.

Mestna občina Celje je kupila 10 mestnih avtobusov srednje velikosti dolžine 8,5 metra, kapacitete 20 sedišč in 20 stojišč. Dva avtobusa sta v »kabrio« izvedbi.

Linije in avtobusna postajališča

Pri načrtovanju linij mestnega avtobusnega prometa so sledili zavezi, da bodo avtobusi vozili na čim krajši interval, ki bo tako omogočal kar najbolj pogost prevoz potnikov in dostopnost storitve mobilnosti.

Časovni interval prihodov avtobusov:

 • na linijah 1, 2, 3 so na 30 minut,
 • na liniji 4 na 40 minut in
 • na liniji 5 in 6 na 60 minut

Linije:

 • Linija 1 – Ostrožno, podaljšana do Otoka in letnega kopališča oziroma AMZS, vozi vsakih 30
  minut;
 • Linija 2 – Nova vas/Lokrovec, podaljšana do Lokrovca, vozi vsakih 30 minut;
 • Linija 3 – Hudinja/Škofja vas, podaljšana do Škofje vasi, vozi vsakih 30 minut;
 • Linija 4 – Nakupovalna, podaljšana tako, da pri povratku zavije v Novo vas, vozi na 40 minut
 • Linija 5 – Pokopališče in Stari grad ostaja enaka, avtobus vozi na eno uro. V času poletnih prireditev na Starem gradu obratuje tudi dodatna linija 5a. Cabrio avtobus vozi potnike iz postajališča pri železniški postaji na Stari grad in nazaj. Linijo do Mestnega pokopališča Celje bo obratovala samo 31. oktobra in 1. novembra, ko je praznik Dan spomina na mrtve.
 • Linija 6 – Polule in Zagrad, vozi na eno uro

Delovni čas:

V sistemu je 6 linij, ki pokrivajo naselja največje poselitve v Celju. Kasneje bodo linije prilagajali in po potrebi širili tudi v druga naselja.

Na voljo tudi interaktivni zemljevid za Celebus

Na spletni podstrani CELEBUS (klik) na voljo interaktivni zemljevid z linijami javnega mestnega potniškega prometa in postajališči. Uporabniku se s klikom na posamezno postajališče odpre vozni red za izbrano postajo in informacija o linijah, ki potekajo na tej točki. Zemljevid v legendi vsebuje imena linij ter lokaciji prodaje vozovnic.

Za ogled v celozaslonskem načinu je ta aplikacija na voljo na Prostorskem portalu prostor.celje.si (klik).

Sodobna mobilna tehnologija

Kot za sistem KolesCE bodo tudi za javni potniški promet vzpostavili uporabniku prijazen vmesnik oz. mobilno aplikacijo, s katero bo možno dobiti vse informacije, se registrirati in kupiti vozovnico. Mobilna aplikacija bo obenem omogočala spremljanje lokacije avtobusov in bo alternativa uporabe kartice oz. vozovnice.

Najbolj smotrn je nakup brezstične kartice, ki stane 3 evre, uporabniki pa jo lahko koristijo tako za vožnje s Celebusom kot tudi za vožnje s KolesCEm, v kolikor imajo vzpostavljen uporabniški račun in na kartici naložena sredstva. Kartico lahko kupite na dveh prodajnih mestih: Nomago (Aškerčeva ulica) in glavna pisarna Mestne občine Celje (Trg celjskih knezov).

Zemljevid linij in informacije (veljavno od 26. avgusta 2019 naprej):

celebus-letak-avg-2019-page-001

celebus-letak-avg-2019-page-002

Več podrobnosti najdete TUKAJ (klik)

vir: MOC

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
221 queries in 5,709 seconds.