Celebus – vozni red, linije, cene vozovnic… (foto)


Po celjskih ulicah je zapeljal Celebus. Mestni promet z 10 novimi avtobusi na stisnjen zemeljski plin bo potekal na šestih linijah po celotnem mestu.

Mestna občina Celje (MOC) je tako v sklopu usmerjenosti k ustvarjanju energetsko učinkovite družbe, varstvu okolja in trajnostnim rešitvam, kamor spada tudi okolju prijazna mobilnost, po KolesCE, in polnilnih postajah za električne avtomobile, dobilo še polnilno postajo za stisnjen zemeljski plin in okolju prijazne Celebuse.

 

Od 1. 7. 2023 velja nov vozni red, spremenjene so tudi linije. Vse spremembe si lahko preberete v članku: Celebus 2023: z julijem nov vozni red in spremenjene linije.

 

Podroben vozni red po linijah – TUKAJ. Vse ostale informacije spodaj.

Za vzpostavitev javnega potniškega prometa je MOC na novo zgradila in posodobila obstoječo infrastrukturo. Postavili so 3 nova avtobusna postajališča (na Levstikovi ulici nasproti Gimnazije Celje-Center ter dve postajališči na Čopovi ulici).

Na 17. avtobusnih postajališčih so postavlili nadstrešnice, na 42. so namestili digitalne prikazovalnike najave prihoda avtobusov. Vseh deset avtobusov je na okolju prijaznejši pogon stisnjen zemeljski plin (CNG), zato so na Bežigrajski cesti zgradili tudi prvo polnilno postajo za tovrsten pogon v Celju.

Mestna občina Celje je kupila 10 mestnih avtobusov srednje velikosti dolžine 8,5 metra, kapacitete 20 sedišč in 20 stojišč. Dva avtobusa sta v »kabrio« izvedbi.

Linije in avtobusna postajališča

Pri načrtovanju linij mestnega avtobusnega prometa so sledili zavezi, da bodo avtobusi vozili na čim krajši interval, ki bo tako omogočal kar najbolj pogost prevoz potnikov in dostopnost storitve mobilnosti.

Časovni interval prihodov avtobusov:

  • na linijah 1, 2, 3 so na 30 minut,
  • na liniji 4 na 40 minut in
  • na liniji 5 in 6 na 60 minut

Linije:

Delovni čas:

V sistemu je 6 linij, ki pokrivajo naselja največje poselitve v Celju. Linije se še prilagajajo in se bodo po potrebi širile tudi v druga naselja.

Za uporabo Celebus je najbolj smotrn nakup brezstične kartice, ki stane 3 evre, uporabniki pa jo lahko koristijo tako za vožnje s Celebusom kot tudi za vožnje s KolesCEm, v kolikor imajo vzpostavljen uporabniški račun in na kartici naložena sredstva. Kartico in vozovnice lahko kupite na dveh prodajnih mestih: Nomago, glavna AP v Celju (Aškerčeva ulica) in glavna pisarna Mestne občine Celje (Trg celjskih knezov).
Na voljo tudi interaktivni zemljevid za Celebus

Na spletni podstrani CELEBUS (klik) na voljo interaktivni zemljevid z linijami javnega mestnega potniškega prometa in postajališči. Uporabniku se s klikom na posamezno postajališče odpre vozni red za izbrano postajo in informacija o linijah, ki potekajo na tej točki. Zemljevid v legendi vsebuje imena linij ter lokaciji prodaje vozovnic.

Za ogled v celozaslonskem načinu je ta aplikacija na voljo na Prostorskem portalu prostor.celje.si (klik).

Zemljevid linij in informacije:

 

linije

Več podrobnosti najdete TUKAJ (klik)

Sodobna mobilna tehnologija

Kot za sistem KolesCE bodo tudi za javni potniški promet vzpostavili uporabniku prijazen vmesnik oz. mobilno aplikacijo, s katero bo možno dobiti vse informacije, se registrirati in kupiti vozovnico. Mobilna aplikacija bo obenem omogočala spremljanje lokacije avtobusov in bo alternativa uporabe kartice oz. vozovnice.

vir: MOC