Celje najlepše in najgostoljubnejše večje mesto po mnenju spletnih glasovalcev


V okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga izvaja Turistična zveza Slovenije, je bilo včeraj zaključeno spletno glasovanje najlepše in najgostoljubnejše večje mesto, zdraviliški kraj in turistični kraj.

V kategoriji  NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto je prepričljivo slavilo Celje, drugo je bilo Velenje. V kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj sta slavila Laško in Podčetrtek. 

Projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna je nekakšno lepotno tekmovanje slovenskih krajev in mest in poteka že 29. leto zapored. V okviru projekta ocenjujejo urejenost slovenskih krajev, skrb za okolje, kakovost turistične ponudbe ter gostoljubju lokalnih prebivalcev.

Pri spletnem glasovanju je bilo letos zabeleženo nadpovprečno število oddanih glasov. Za vsako kategorijo so jih namreč prejeli okoli 10 tisoč. V glasovanju so sodelovala tudi predstavniki s Celjskega.

V kategoriji  NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto je prepričljivo slavilo Celje, ki je s 3425 glasovi za več kot tisoč glasov premagalo mestno občino iz soseščine, Velenje. Njima sledijo Koper, Kranj, Maribor, Ljubljana in Novo mesto.

Rezultati glasovanja kažejo na manjši paradoks. Celje je namreč po zadnjih podatkih ena izmed slabše obiskanih slovenskih mestnih občin s strani obiskovalcev, ki za oddih koristijo turistične bone.

Tudi v drugih kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj so bili med zmagovalci predstavniki s Celjskega. V tej kategoriji je s 1807 glasovi spletnih glasovalcev zmagalo Laško, s 1652 glasovi pa mu sledi Podčetrtek. Visoke uvrstitve v tej kategoriji so dosegli še četrta RogaškaSlatina (883), peta Topolšica (843), šeste Zreče (650) in sedma Dobrna (643).

V kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši turistični kraj ni bilo predstavnikov s Celjskega. V tej kategoriji so prva tri mesta zasedli Izola (3287), BovecČezsoča (1286) in Kranjska Gora (1021).

Vse rezultate glasovanje najdete TUKAJ.

Sledi še ocenjevanje strokovne komisije

Spletno glasovanje je le prvi del ocene do končne zmage. Sledi namreč še ocenjevanje državne komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi). Ti bodo po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjevali posamezne kandidate v kategorijah.

Zmagovalce bodo razglasili na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo v Laškem potekali v sredini oktobra.