Celjan, ki mu težko ubežite, če vas ujame kamera ali radar


Edini sodno zapriseženi izvedenec z licenco za kriminalistično tehnične preiskave, preiskave fotografij in posnetkov varnostnih kamer ter merilnikov hitrosti pri nas je Celjan Gregor Kovač, ki je tudi strokovnjak za fotorobote ter predelane ali kako drugače manipulirane fotografije.

Ko se storilci ne strinjajo s tem, da so prav oni na posnetku, potem v večini primerov v proces vključijo Kovača. V teh primerih pa se potencialni stroilci skoraj ne morejo več izmakniti resnici.

V Sloveniji so danes že praktično vse bolj obljudene in pomembne stavbe, bankomati, ulice, ceste, ipd., opremljene z videonadzorom. Zatorej so zadnja leta v sodnih procesih, pa naj si gre za prometne prekrške ali hujša kazniva dejanj, postali med drugim zelo pomembni tudi foto/video dokazi.

Najbolj kvalitetni so posnetki oseb, ki stojijo pred bankomati.

In, če ste se kdajkoli, zaradi kakršnegakoli razloga, pojavili na fotografiji ali posnetku, ki je postal del sodne preiskave, in se niste strinjali, da ste na posnetku res vi, potem ste skoraj zagotovo pristali pod budnim očesom Celjana Gregorja Kovača, ki je edini v Sloveniji, ki lahko izdela tovrstna sodno izvedeniška mnenja. V takšnih primerih vam, če ste na posnetku res vi in tega zgolj nočete priznati, skoraj zagotovo ne bo uspelo ubežati resnici.

Za prepoznavo posnetega storilca in primerjavo z osebo, ki je obtožena storitve nekega kaznivega dejanja ga največkrat angažirajo sodišča, včasih pa tudi druge pravne in fizične osebe.

V zadnjih desetih letih je napredna tehnologija zelo olajšala delo

Kot je v intervjuju za Dnevnik povedal Kovač, je v zadnjih desetih letih tehnika in programska oprema na tem področju izredno napredovala. Boljša je tudi kvaliteta samih kamer, kar še olajša potrjevanje identičnosti. Če sta na posnetku dobro vidna tako sama konstitucija storilca, kot tudi njegov obraz, pa lahko opravi tudi meritve obdolženca in tako še lažje primerja rezultate.

Časi, ko je analiziral še posnetke navadnih analognih kamer, kjer so bile resolucije tako slabe, da si videl le kockice, so z današnjo opemo neprimerljivi, pravi Kovač.

Meritve so sedaj izredno natančne, saj proizvajalec licenčnega programa za prepoznavo oseb predvideva ničelno toleranco.

Zgodi se tudi, da je posnetek res zelo slabe kvalitete in se osebe ne vidi v obraz, niti ni mogoče določiti njene konstitucije. V teh primerih mora sodišče iskati druge dokaze. To se največkrat zgodi v primerih, ko se vozniki ujamejo na radar in se izgovarjajo ter dokazujejo, da za volanom niso bili oni. In teh analiz je, kot je za Dnevnik še povedal Kovač, čedalje več.

hoomstock-polsi-klik