Celjanke in Celjani Sloveniji čestitali na Glavnem trgu (foto)

24. 06. 2020 13:00

Včeraj so Celjanke in Celjani s slovesnostjo na Glavnem trgu čestitali Sloveniji, Slovenkam in Slovencem ob dnevu državnosti.

Dr. Borut Batagelj z županom

Osrednji govornik na letošnji slovesnosti je bil dr. Borut Batagelj, prejemnik bronastega celjskega grba in direktor Zgodovinskega arhiva Celje. S svojim govorom je navdušil okoli 300 obiskovalcev, ki so spremljali prireditev.

Dr. Borut Batagelj: »Imamo lastno državo, ki jo moramo končno prepoznati kot sistem, ki nam lahko omogoči boljše sobivanje, boljšo varnost in ob pravem pristopu tudi boljši standard za vse (…) Slovenija kot samostojna država nam daje okvir, da se tu bolje izkažemo kot kdaj koli prej. Razumeti jo moramo kot danost in priložnost. Država ne pomeni le izkazovanja domoljubja, ki včasih zameji na turbofolk. Naša država tudi ni mit o tisočletnemu snu, ki je bolj plod politične retorike kot zgodovinske stvarnosti, zato tudi raje ne nasedimo pristopom, ko bi kdo z zgodovino rad tekmoval in iskal bolj staro ali bolj slavno preteklost česarkoli že. Raje iščimo stvarnost tu, zdaj in med nami, iščimo resnico in odgovorno bdimo raje nad idejo, da smo država mi, da oblast ne izhaja, tako kot je bilo zapisano na srednjeveških listinah – od boga, temveč edino in samo iz nas in od nas. Politika pa je poslanstvo, ki naj bo zgolj v službi skupnih želja. Slovenija ne sme biti prostor za sebično izražanje in Slovenija naj ne bo polje uresničevanja interesov kapitala, ki zna sleherni danosti postaviti ceno in jo dati na trg. Dobro smo spoznali v zadnjih mesecih, da globalizacija ne prinaša le pozitivnih učinkov in da je državni okvir kvečjemu šibak korektiv silnim globalizacijskim tokovom – Zato, krepimo državo in zavedanje o njenem pomenu. Država naj bo vir izraza naše svobode in ne le vir, od katerega samoumevno le dobivamo in jemljemo. Ne zapravimo njenega ugleda s tem, ko jo postavljamo na borzo človeške sebičnosti, ki pada, išče in živi od sistema razprodaj in sezonskih popustov. Država ni na prodaj, še najmanj to, kar nas tukaj bivajoče dela in omogoča enakopravne, z vsaj približno enakim dostopom do znanja in zdravja, konec koncev do kulture in vseh virov življenja ter vsega, kar krepi naš duh in telo. Prav to nas, spoštovani, dela najbolj odporne na mnoge prihajajoče izzive prihodnosti.«

Proslavo so sooblikovali recitator Andrej Hribernik iz Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija Celje ter Big band Žabe, Sandra Feketija in Jena Knez z najlepšimi slovenskimi popevkami.

Foto: Andraž Purga

Vse najboljše, Slovenija, čestitke, Slovenke in Slovenci!

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 2,156 seconds.