Celje bo po štirih letih zopet dobilo častnega občana, pestro dogajanje ob občinskem prazniku


Mestna občina Celje je leta 1991 določila za svoj praznik 11. april, dan, ko je leta 1451 Friderik II. Celjski takrat trški naselbini podelil mestne pravice. Vsako leto na ta dan mesto v Narodnem domu Celje praznuje z občinskimi nagrajenci, dobitniki najvišjih občinskih priznanj – celjskih grbov. Letos ne bo prav nič drugače.

Osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje

Ob prazniku Mestne občine Celje bodo skozi ves mesec potekale številne prireditve.
Ob prazniku Mestne občine Celje bodo skozi ves mesec potekale številne prireditve.

V ponedeljek, 11. aprila 2016 ob 19.30, bo v dvorani Narodnega doma Celje potekala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje s podelitvijo najvišjih priznanj. Prejmejo jih ljudje in institucije, ki s svojim delom in svojim odnosom do ljudi, dela in življenja izstopajo iz povprečja.

Mestna občina Celje bo po štirih letih zopet podelila naziv častnega meščana za življenjsko delo. Gre za Rudija Čajavca, ki je zaznamoval razvoj medicine dela, prometa in športa v Celju. Čajevec je želel nekoliko nekonvencionalno zaznamovati ta naziv, zaradi česar je v mestnem parku posadil drevo – tulipanovec, s čimer se je še dodatno vpisal v zgodovino knežjega mesta. Poleg tega bodo podeljeni tudi zlati in srebrni celjski grb, trije bronasti in še pet kristalnih grbov za celjske diplomante.

Letošnjo osrednjo slovesnost ob prazniku Mestne občine Celje bosta oblikovala dva mlada umetnika, Luka Marcen in Nuša Komplet Perko, ki je sicer tudi nekdanja nagrajenka. Ustvarjali bodo Celjani za Celjane. Napovedujejo, da bo letošnja prireditev povsem drugačna, kot so bile pretekle, saj bo v prvi vrsti namenjena nagrajencem.

Bojan Šrot je izrazil zadovoljstvo ob ljudeh in institucijah, ki skupaj sooblikujejo podobo mesta Celje.
Bojan Šrot je izrazil zadovoljstvo ob ljudeh in institucijah, ki skupaj sooblikujejo podobo mesta Celje.

Prireditve, ki spremljajo praznik Mestne občine Celje

Praznik Mestne občine Celje pa sicer spremljajo še številne druge prireditve. Ves mesec bodo potekale aktivnosti, namenjene promociji zdravega življenja, saj letos mineva 25 let projekta Celje – zdravo mesto. V skladu s tem bo 16. aprila na Krekovem trgu potekala prireditev ob svetovnem dnevu zdravja, ki je posvečen sladkorni bolezni in je tako edinstvena priložnost za opozarjanje na problematiko oseb s sladkorno boleznijo ter organizacij, ki delujejo na tem področju.

Nabor prireditev ob prazniku MOC je tudi letos zelo pester.
Nabor prireditev ob prazniku MOC je tudi letos zelo pester.

V petek javne službe pripravljajo predstavitev delovanja in opreme, Zgodovinski arhiv pa bo odprl zanimivo razstavo na Krekovem trgu. V nedeljo se obeta tudi tradicionalni smučarski dvoboj Celje – Zagreb, 16. aprila bo na sporedu balonarski festival, 22. aprila pa Festival prostovoljstva.

PODROBNEJE O DOGODKIH V CELJU SI POGLEJTE V NAŠEM KOLEDARJU V DESNEM STOLPCU.

Vključujejo se tako rekoč vse kulturne institucije v mestu, veliko se dogaja tudi zunaj, tako da v prazničnem aprilu Celje zares zaživi.

Prav tako bodo Celjani letos lahko že 20. zapored uživali ob galeriji na prostem. Otroci in mladi so slikali na temo 170 let prihoda prvega vlaka v Celje, občina pa je še posebej ponosna na takšno sodelovanje z vrtci in šolami.

V petek je izšel še mestni časopis, ki so ga prejela vsa gospodinjstva v Mestni občini Celje. Namenjen je prejemnikom priznanj, prazničnim vsebinam in celjski kulturnici. Poleg tega so v časopisu predstavljene ključne kulturne institucije v Celju in njihov doprinos k bogati vsebini knežjega mesta.

Mesto tako v tem spomladanskem duhu vabi s številnimi prireditvami in dogodki, ki pričajo o ustvarjalnosti celjskih institucij in posameznikov. Spremljajte koledar dogodkov na naši spletni strani in nikar ne spreglejte prihajajočih aktivnosti.

tanja-zagar-celje-polsi