Celje: danes in v prihodnjih dneh povišana onesnaženost zraka

10. 11. 2015 12:38

Celje-BregDanes in v naslednjih dneh lahko pričakujemo povišano onesnaženost zraka z delci PM10. Povišana onesnaženost bo po poročanju Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) nastopila zaradi predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere.

Glede delcev se Slovenija uvršča med države Evropske unije z bolj onesnaženim zrakom in je v samem vrhu po izpustih delcev na prebivalca in tudi na enoto površine. Slednje je po poročanju ARSO predvsem rezultat močno razširjene uporabe lesa v zastarelih kurilnih napravah gospodinjstev.

Seveda pa so visoke ravni delcev v zraku tudi posledica neugodnih vremenskih razmer v slabo prevetrenih kotlinah in dolinah celinskega dela Slovenije, kjer lahko ob pogostih in izrazitih temperaturnih inverzijah že manjša gostota izpustov povzroči čezmerno onesnaženost zraka. Preseganja dnevnih mejnih vrednosti PM10 so praviloma omejena na hladni del leta, ko so meteorološke razmere za razredčevanje izpustov še posebej neugodne.

Najvišje koncentracije lahko Celjani pričakujejo zjutraj in zvečer. V obdobju od poldneva do sončnega zahoda bo onesnaženost zraka nižja. Danes je velika verjetnost za preseganje dnevne mejne vrednosti za delce PM10 v Celju ter ostalih večjih mestih, prav tako bo jutri

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Vir: ARSO

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,140 seconds.