Celje dobilo košarkarski igrišči MAVS in Dončić, financirani s strani Dallas Mavericksov (foto, video)


Najbolj športno mesto v Sloveniji je danes doživelo še en poseben športno zaznamovan dan. V Celju sta se namreč odprli dve košarkarski igrišči, katerih obnovo je financiral košarkarski klub Dallas Mavericks, kjer zadnja leta blesti naš Luka Dončić. Današnjega odprtja se je udeležila množica košarkarskih navdušencev, pa tudi predstavnici Dallas Mavericksov.

Obnova igrišč se je izvajala v zadnjih mesecih, pri čemer pa je le malokdo vedel, da gre za tako posebne vrste obnovo.

Danes sta bili na dveh lokacijah v Celju namenu predani popolnoma obnovljeni košarkarski igrišči, odeti v barve in logotipe košarkarskega kluba Dallas Mavericks, za katerega igra naš košarkarski superzvezdnik Luka Dončić. Izbira podobe igrišč pa ni bila zgolj plod navijaške vročice, ki jo je v zadnjih letih po svetu povzročil Luka Dončić, temveč (tudi) dejstvo, da je obnovo igrišč financiral ravno Dončićev teksaški klub. Celje je tako doletela izjemna čast, in je postalo bogatejše za igrišče ‘Dončić’, ki se nahaja za bencinsko črpalko MOL na Mariborski cesti, ter igrišče ‘MAVS’, ki se nahaja za Dijaškim domom na Ljubljanski cesti. Dallas Mavericksi so obnovo igrišča ‘Dončić’ na Mariborski financirali delno, obnovo igrišča ‘MAVS’ na Ljubljanski pa v celoti. Kako velika čast je doletela Celje priča tudi podatek, da je igrišče ‘MAVS’ prvo igrišče v Evropi, katerega obnovo je v celoti financirala katerakoli ekipa NBA.

Obnova igrišča na Ljubljanski cesti je stala 152.000 evrov, igrišča na Mariborski cesti pa 90.000 evrov, od tega je 70.000 evrov prispevala Mestna občina Celje. Obe igrišči sta sestavljeni iz profesionalnih FIBA plošč in košev, z gibljivim stebrom in obročem, celotna površina  je obdana s posebno maso. Ob samem robu sredine igrišča je mesto, z originalnimi odtisi rok in podpisom Luke Dončića v bronu. Na stavbi dijaškega doma ob igrišču Mavs je nameščen še največji plakat Luke Dončića v Evropi, dimenzij 14,5 x 4,5 metra (zaradi pravil NBA bo na plakatu Lukova fotografija iz nastopa za reprezentanco Slovenije). Izvajalec del pri obeh igriščih je bilo podjetje Taurus IQ iz Ljubljane. Upravljalec igrišča Mavs ob Ljubljanski cesti bo Dijaški in študentski dom Celje, z igriščem Dončić na Hudinji pa bo upravljalo javno podjetje Zelenice d.o.o. Obe igrišči bosta javno dostopni.

Na odprtju igrišč tudi predstavniki Dallas Maverisksov

Na odprtju igrišč so se zbrale mnoge pomembne osebe iz sveta košarke, med njimi tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in predstavnici Dallas Mavericksov, predsednica dalaške fundacije Katie Edwards ter direktorica oddelka za družbeno odgovornost Hannah Sherertz. Predstavnici Dallasa ob obisku nista mogli skriti navdušenja nad Slovenijo. Posebej sta tudi poudarili izjemno sodelovanje Dallas Mavericksov, Mestne občine Celje ter Košarkarske zveze Slovenije pri uresničevanju tega projekta. Dodali sta, da sta igrišči neke vrste poklon Lukovi državi Sloveniji in vsem njenim prebivalcem. Ob koncu pa sta izrazili tudi željo, da bi Slovenija v prihodnosti gostila katero izmed tekem Dallas Mavericksov.

Na dogodku so sicer, zaradi bližajoče se NBA sezone, manjkala najbolj znana imena kluba, na čelu z Luko Dončićem, a se je kljub temu ob igrišču zbrala množica košarkarskih navdušencev, ki so želeli prisostvovati temu pomembnemu športnemu dogodku ter biti med prvimi pri preizkusu igrišča.

Vse zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Župan je uvodoma ponosno delil zadovoljstvo in veliko čast ob dejstvu, da so igrišča ‘Mavs Court’ prišla v knežje mesto. Igrišče simbolizira sodelovanje kluba iz Dallasa in Celja. V sredini igrišča je logo Dallas Mavericks, sedem krogov simbolizira številko 77 Luke Dončića, pod koši so tri celjske zvezde. “Ponosni smo, da je dobro sodelovanje med Dallasom in Mestno občino Celje vodilo do prvega košarkarskega igrišča, ki ga je katerikoli klub iz lige NBA postavil v Evropi. Prav tako smo ponosni, da se je Dallas za uresničitev tega pilotnega projekta odločil prav za naše mesto. Gre za veliko investicijo, naloga vseh, tistih, ki bomo skrbeli za igrišče in tistih, ki ga bodo uporabljali pa je, da ga ohranimo v takšni lepi podobi, kot je danes,” je dejal in razkril, da so pri projektu šli nasproti tudi željam Dallas Mavericksov, ki so bile narediti igrišče na predelu mesta, kjer se zadržuje veliko mladih. Župan je ob tem izrazil prepričanje, da je območje dijaškega doma, ki ga krasi tudi največji plakat Luke Dončića v Evropi, ena najboljših možnih lokacij, saj se v časi šole na tem delu mesta križa na tisoče dijakov.

K uresničitvi naložbe je veliko pripomoglo tudi dobro sodelovanje Mestne občine Celje s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS), ki je bilo še posebej intenzivno v zadnjem obdobju. “Želim poudariti res odlično sodelovanje Mestne občine Celje in Košarkarske zveze Slovenije. Naši reprezentanti so poleti v Celju odigrala štiri tekme in vse štiri dobili. V Celju so se počutili odlično, res so uživali v vašem mestu. Verjamem, da bodo tudi vsi mladi igralci uživali na tem prekrasnem igrišču,” pa je ob odprtju igrišč povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. KZS je Celje tudi priporočila Dallas Mavericksom, ki so vzpostavili stik z županom Mestne občine Celje Bojanom Šrotom, ta pa je z veselem sprejel projekt obnove igrišč.

Drugo igrišče na Hudinji povezano z Luko Dončićem

Nekaj ur za prvim, se je odprlo tudi drugo igrišče, ki so ga pomagali obnoviti Dallas Mavericksi. To se nahaja na Mariborski cesti na Hudinji in je opremljeno z Lukovim simbolom, številko 77. Kot je povedal župan Šrot, lokacija ni bila izbrana naključno, saj je Luka prve mesece svojega življenja preživel ravno v Celju. Njegov oče Saša Dončić je namreč med letoma 1996 in 1999 (leto Lukovega rojstva), igral za KK Pivovarna Laško, družina pa je stanovala na Hudinji, v bloku v Ulici Frankolovskih žrtev. Zaradi tega ima tudi igrišče na tej lokaciji posebno simbolično vrednost. Župan je še poudaril, da se je pri obnovi igrišča na Hudinji upoštevalo tudi trajnostno noto, saj bo ob njem posajenih tudi 15 dreves, ki bodo obenem dajala tudi senco igralcem košarke.

Vsi prisotni so ob še enem posebnem športnem dogodku za Celje izrazili prepričanje, da bosta igrišči pomagali, da se celjska moška košarka vrne na pota stare košarkarske slave. Iz celja namreč izvira kar nekaj imen, ki so zaznamovala slovensko košarko, med njimi Zmago Sagadin, Aleš Pipan, Goran Jurak, ki je sedaj zaposlen na celjski občini, in mnogi drugi na čelu z očetom celjske košarke, profesorjem Miletom Čepinom, ki je treniral številne generacije košarkarjev. Ob tem gre seveda poudariti, da iz Celja izvira tudi zadnja leta najboljša ženska košarkarska ekipa, ŽKK Cinkarna Celje.

Današnji dogodek je spremljal tudi pester program, v katerem je med drugim za navdušenje poskrbela svetovna znana akrobatska skupina Dunking Devils, nastopili sta glasbeni zasedbi Slovenski tolkalni projekt: bobnarska skupina SToP in Pihalni orkester Glasbene šole Celje, zaplesala je breakdance skupina Break the Floor. Program so sooblikovali tudi mladi celjski košarkarji (U-16), ki so prvi preizkusili obe igrišči.

B.S.