Na osrednji občinski slovesnosti Celje dobilo novega častnega meščana dr. Ivana Stoparja (foto in video)


Na sinočnji osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Celje, ko Celje praznuje že 561-letnico podelitve mestnih pravic, je mesto ob Savinji dobilo novega častnega meščana. 83-letni slovenski kastelolog in umetnostni zgodovinar, najbolj poznan kot avtor knjige Gradovi na Slovenskem, njegova bibliografija obsega okrog 50 monografskih publikacij, kulturnozgodovinskih vodnikov in drugih strokovnih člankov, se še danes spominja svojega prvega obiska Starega gradu, ko je sedel na klopi in opazoval nočno osvetljeno Celje.

Pred prireditvijo je na Trgu celjskih knezov Balonarski klub Vojnik praznik Mestne občine Celje proslavil z dvigom toplozračnega balona. Nato se je dogajanje preselilo v Narodni dom z uvodno glasbeno točko Matjaža Stopinška (tenor) in Oktet 9 z Ipavčevo Domovino. Moderator prireditve, Renato Jenček, je po uvodu na oder povabil župana MOC Bojana Šrota.

Šrot je v nagovoru poudaril namen slovesnosti, ki je v prvi vrsti namenjena prejemnikom najvišjih priznanj MOC. Slednji naj bi bili po njegovih besedah tisti, ki imajo znanje in izkušnje, so delovni, imajo dovolj poguma, da si zastavljajo višje cilje in jih uresničujejo, obenem pa so vzor, ki ga ljudje vedno znova iščemo. Župan se je dotaknil tudi zgodovine, sedanjosti in optimistične prihodnosti knežjega mesta, pri čemer je izpostavil uresničitev dveh velikih projektov, začetek prenove dela starega mestnega jedra in izvedbo poplavnih ukrepov. Spomnil se je tudi na tiste, ki so trenutno v hudih stiskah, brezposelni in pozval k spoštovanju in pomoči sočloveku, saj naj bi tudi to vodilo k boljšemu jutri.

Častni občan Celja dr. Ivan Stopar

Po voščilu Celjanom ob prazniku je sledila podelitev najvišjih priznanj MOC. Prejemniki najvišjih priznanj Mestne občine Celje za leto 2012 so postali:

Častni meščan Celja (za življenjsko delo na najvišji ravni v umetnostni zgodovini in konservatorstvu, za prispevek k bogatitvi kulturne dediščine in njeni popularizaciji): dr. Ivan Stopar.

Srebrni celjski grb (za vrsto odmevnih dosežkov v daljšem obdobju): Dušan Konda (Kajak kanu klub Nivo), PGD Ljubečna in Gorska reševalna služba – postaja Celje.

Dobitniki bronastega (zgoraj levo) in srebrnih celjskih grbov.

Bronasti celjski grb (za nadpovprečne začetne ali večkratne uspehe v krajšem obdobju): Peter Zaveršek, vodja Gostilne Francl, Ansambel Vitezi Celjski, Zavod Fokus in prof. Barbara Arlič – Kerstein.

Kristalni celjski grb (za odličnost v celotnem študijskem obdobju): diplomantka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Suzana Vurunić.

Prejemniki kristalnega (zgoraj levo) in bronastih celjskih grbov.

Prireditev so tudi letos oblikovali celjski umetniki. Slovesnost je povezoval dramski igralec Renato Jenček, glasbeni program pa so ustvarjali Matjaž Stopinšek (tenor) in Oktet 9, Mihael Strniša (harmonika), Simon Dvoršak (klavir), Jaka Kopač (saksofon), Tomaž Gajst (trobenta), Blaž Jurjevčič (klavir) in Celjski trobilni kvintet.

Kot zanimivost naj omenimo še dogodek, ki se je skoraj istočasno odvijal na drugem koncu mesta, kjer so proslavljali obletnico lani ustanovljenega kulturnega društva nemško govoreče manjšine v Celju. Prav dan obletnice, ki sovpada s praznikom mestne občine, je obenem tudi datum, ko so leta 1941 Celje okupirale nemške čete. Slednje naj bi bil povod za manjši incident, ki se je zgodil tam.

Slovesnost praznika mestne občine Celje se je zaključila s pogostitvijo in druženjem. Vabljeni k ogledu nagovora župana Bojana Šrota in novega častnega meščana Celja dr. Ivana Stoparja, ki si ju lahko ogledate v spodnjem video prispevku, dodali pa smo tudi galerijo fotografij sinočnje proslave.

[simpleviewer width=100% height=700 id=166]

v/t/f: eH