Celje dobilo park s 118 medovitimi cvetočimi drevesi (foto)

25. 03. 2022 16:07

Pred dnevom sajenja medovitih rastlin je bil v Celju odprt Park drevesCE, ki ima prav poseben pomen, saj je prvi celjski park, v katerem bodo rasla izključno medovita cvetoča drevesa, ki so jih svojemu mestu podarili občanke, občani, podjetja in institucije. Park drevesCE se nahaj ob povezovalni cesti Nova vas–Ostrožno.

Celje je dobilo Park drevesCE. Posebnost parka je v tem, da v njem rastejo samo medovita cvetoča drevesa, ter da vsa drevesa pripadajo donatorjem. Za posaditev 118 medovitih cvetočih dreves je doniralo 112 podjetij, zavodov, institucij in posameznikov. Med temi ima svoje drevo tudi naš medij Celje.info. Park drevesCE je bil odprt v prisotnosti številnih donatorjev, nekaj njih pa je drevesa tudi simbolično posadilo. Park je na obeh straneh označen s tablo, na kateri so navedena imena vseh donatorjev.

Park bo v naslednjih tednih dobil še klopi, na celotni površini parka pa bo zasajena travna mešanica s travniškimi cvetlicami. avni zavod Zelenice, ki bo skrbel za park, bo travnik kosil, kot so to počeli nekoč. Torej bo prva košnja na vrsti šele po tem, ko bodo travniške rastline odcvetele.

Zbrane je nagovoril tudi župan Bojan Šrot, ki je med drugim izrazil zadovoljstvo nad tako številčnim odzivom tistih, ki so želeli v parku posaditi svoje drevo. Zainteresiranih je bilo toliko, da vsem donatorjem ni uspelo dobiti sovjega drevesa (brez želenega drevesa jih je ostalo okoli 50). Površina parka namreč omogoča posaditev omejenega števila dreves. Župan je ob tem dodal, da bodo skušali zato podobno akcijo organizirati tudi na kakšni drugi površini v Celju, ni pa izključil niti, da bi tovrstno zasajanje dreves postalo tradicionalno. Poudaril je še, da sta ozelenitev mesta in skrb za zelene površine med najlepšimi in prioritetnimi nalogami Mestne občine Celje tudi zato, ker je mestu preteklost zapustila kar nekaj okoljskih izzivov. Dodal je, da je občina pogosto deležna kritik v povezavi s skrbjo za okolje in drevesa v mestu, da pa nihče izmed teh ni pokazal interesa, da bi v tem parku zasadil svoje drevo. Dejal je še, da občina trenutno ne razmišlja, da bi na tem mestu postavila tudi mestni čebelnjak, ki jih sicer nekaj v mestu že obstaja.

Drevesa zavodu Zelenice pomagali saditi tudi zaporniki

Za negovanje parka bo skrbel javni zavod ZeleniCE, ki je poskrbel tudi za zasaditev celotnega parka. Pri zasajanju so sicer v veliki meri pomagali tudi zaporniki celjskega zapora. Zadovoljstvo nad njihovo pomočjo je izpostavil tudi direktor zavoda ZeleniCE Jože Krulec. Krulec je povedal tudi, da so imeli s pridobivanjem sadik nemalo težav, saj se velik del Evrope usmerja v zelenitev mest, zato je težko dobiti primerne sadike. Želeli so namreč dobiti točno določenih 19 sort cvetočih medovitih dreves. Z nekaj napori so jih nato nabavili tako v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem. Med drugim je povedal, da je bila povprečna cena enega drevesa okoli 119 €, celoten strošek z zasajanjem pa je v povprečju znašal 170 € na drevo. Pri tem je tudi Krulec izrazil veselje in zadovoljstvo nad odzivom donaterjev. Vsak izmed njih je za posamezno drevo prispeval 100 €.

Letos bo v Celju posajenih več kot 150 dreves in grmovnic

Celje ima sicer ohranjenih tudi gozdove in druge zelene površine v neposredni bližini mestnega jedra.V Celju že raste veliko dreves, ki jih imajo občani zelo radi in jih želijo ohraniti. Zaradi slabe vitalnosti ali drugih objektivnih okoliščin jih je vsako leto na javnih zelenih površinah treba kar nekaj odstraniti, obenem pa Mestna občina Celje zasadi nova, mlada drevesa. Vsako leto jih skupaj z grmovnicami zasadimo okoli 150. Letos bo ta številka še nekoliko višja,” so ob odprtju parka dejali na Mestni občini Celje.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,280 seconds.