Celje dobiva Vinka Gorenaka. In morda še zakon o sanaciji Celjske kotline


gorenak-sluga
Najverjetnejša tekmeca v volilnem okraju Celje II: dr. Vinko Gorenak in Janja Sluga (vir foto: sds.si, dz.rs.si)

Na obzorju se že svetlikajo državnozborske volitve in z njihovo bližino prihajajo prve zanimive informacije ter povečana aktivnost politikov, ki si v domačih okrajih obetajo novo izvolitev.

Med slednje najbrž sodi celjska poslanka Janja Sluga. ki ji glede na rejtinge njene SMC na državni ravni ne kaže pretirano obetavno. Glede na rejtinge SDS na lokalnem nivoju pa nič kaj bolje presenetljivemu poslanskemu kandidatu te stranke v okraju Celje II, političnemu prvokategorniku dr. Vinku Gorenaku.

Celjski volivci bodo prvič do sedaj imeli možnost izvoliti dr. Vinka Gorenaka, enega najvidnejših članov SDS in nekdanjega notranjega ministra. Slednje je po svoje presenetljivo prav zaradi tega, ker je Gorenak, do sedaj v parlamentu izvoljen v okraju Šmarje pri Jelšah, do nedavnega zatrjeval, da se bo po tem mandatu upokojil.

Najbrž se bo res, saj je prestopil v okraj, ki je v celjski volilni enoti za SDS najmanj ugoden in ji ne daje poslancev. In Gorenakovo ime bi lahko pritegnilo nekaj več volivcev, še vedno pa najverjetneje ne dovolj, da bi se izognil “penziji”.

Sam sicer, sklepajoč po zapisu na njegovem blogu, razmišlja drugače: “Vsem tistim, ki mislijo, da bom »papirnati kandidat«, ki je le posodil svoje prepoznavno ime stranki SDS, zato da bi nabiral glasove in ne bil izvoljen sporočam. Motite se, na volitve grem zato, da skušam streti ta trd oreh, ki se mu reče SDS v tem okolju zadnjih 20 let ni imela izvoljenega poslanca. Naredil bom vse, da se to tudi zgodi.”

Že v naslednji sapi sicer razloži, da je pomembno tudi, da v proporcionalnem sistemu vsak glas šteje in vsak kandidat zbira glasove tako zase, kot za stranko. S tem je o svoji kandidaturi najbrž odgovoril več, kot je zahtevalo vprašanje.

Kandidatka SDS Karmen Kozmus je sicer v okraju Celje II pred štirimi leti zbrala le 1979 glasov, oziroma 17,24 %

Obstajajo okolja, kjer ti kot kandidatu ni potrebno narediti skoraj ničesar pa že v naprej veš, da boš izvoljen, in obstajajo okolja, kjer si lahko odličen kandidat, ki se neizmerno trudi, pa za izvolitev praktično nimaš nobenih možnosti. No prav v slednjih okoljih politične stranke pogosto težko najdejo kandidata, zato pa na taka mesta dajo javnosti bolj prepoznavne posameznike kot kandidate. Njihova javna prepoznavnost včasih zadostuje za izvolitev pogosto pa tudi ne. (dr. Vinko Gorenak na blogu)

Janji Sluga se mudi z zakonom o sanaciji

Da so volitve pred vrati, dokazuje tudi poteza poslanke SMC Janje Sluga, ki je naznanila, da tik pred zdajci zbira glasove za vložitev zakona o sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja v Celjski kotlini v državnozborsko zakonodajno proceduro.

Z osnutkom  naj bi koalicijskim partnericam obogatila božično branje, saj se ji zakon mudi vložiti še januarja, ker se kasneje časovno ne bi izšlo pred zaključkom mandata. Strah je upravičen, saj se glede na javnomnenjsko podporo SMC zna zgoditi, da v naslednjem mandatu te možnosti ne bo imela.

Zakon, težak 25 milijonov evrov, bi omogočil sanacijo 17 hektarjev zemlje nekdanje stare Cinkarne ter celjskih vrtcev, kjer so analize pokazale presežene vrednosti težkih kovin.

Ali ji bo podporo zakonu uspelo pridobiti, je ob posledicah za proračun (razdelile se naj bi na 15 let) odvisno tudi od tega, ali bodo njeni koalicijski kolegi ocenili, ali je smiselno, da to storimo davkoplačevalci, ne pa podjetja, ki so onesnaževala.

Sluga je sicer ena od manj aktivnih poslancev državnega zbora. V štiriletnem mandatu, ki se zaključuje poleti, se oglasi zgolj trikrat na posamezno sejo (poslansko povprečje 6) in je uspela podati le 13 poslanskih pobud. Poslansko povprečje pobud je sicer 53, s 392 pobudami pa je rekorder prav njen najnovejši tekmec Vinko Gorenak.

Leta 2014 je Sluga sicer v svojem okraju zbrala 4375 glasov, oziroma odličnih 38,10 %, drugo največ v celotni V. volilni enoti Celje.

R. Č.