Celje FOKUS 2015, julijski festival avtorske fotografije – fotografske delavnice pol ceneje


fokus_2015_1Tudi letos se bo od 10. do 18. julija v Celju odvil festival avtorske fotografije Celje FOKUS 2015, ki predstavlja nekakšno nadgradnjo fotografske delavnice Celje FOKUS. Seveda pa v primerjavi s preteklimi leti ohranjajo ustvarjalno jedro delavnice, na kateri uveljavljeni fotografi tako čistim začetnikom kot tistim, ki želijo krepiti svoje fotografsko znanje, ponujajo učenje fotografiranja in predvsem ustvarjanje fotografskih zgodb.

Letošnja novost festivala je v prvi vrsti namenjena izkušenim fotografom, ki iščejo nekaj več in bodo ločeno ustvarjali na Masterclassu pod vodstvom Anastasie Taylor-Lind, ki se je izkazala kot izjemna fotografinja in izvrstna sogovornica z ogromno znanja in izkušnjami. Slednje bo seveda delila z udeleženci Masterclassa, kar bo gotovo pripomoglo k nadgradnji udeležencev in njihovemu delu.

Festival Celje FOKUS bo letos potekal že osmo leto zapored. Dogajanju so organizatorji, ekipa Celje FOKUS, dodali odprtje razstav, fotografske pogovore, zabavo in filmske večere, kar vse skupaj oblikuje novi Festival avtorske fotografije.

Že v maju in juniju, pred začetkom delavnic, pripravljajo bogat spremljevalni program, ki bo napovedoval poletni vrhunec, Festival Celje FOKUS 2015.

Vodja projekta FOKUS Celje Matej Gorjup.
Vodja projekta FOKUS Celje Matej Gorjup.

Od petka, 10. julija, do sobote, 18. julija, se bo po različnih lokacijah v središču Celja odvijal Celje FOKUS 2015 – festival avtorske fotografije. www.celjefokus.si

DVE FOTOGRAFSKI DELAVNICI NA FOKUSU: ENA ZA NAJŠIRŠI KROG FOTOGRAFOV, DRUGA MASTERCLASS
Letos pripravljajo kar dve delavnici, na katerih bodo ponudili učenje fotografiranja in ustvarjanja fotografskih zgodb. Od ponedeljka, 13. julija, pa do sobote, 18. julija, se bo odvijala delavnica Celje FOKUS,  namenjena najširšemu krogu fotografov z različnim fotografskim predznanjem. Udeležencem bo omogočila prve resne korake na področju fotografije, osredotočena bo na ustvarjanje fotografskih zgodb. Ekipa Celje FOKUS bo pomagala z iskanjem modelov, rekvizitov, lokacij, seveda pod vodstvom mentorjev Matjaža Očka, Jaka Babnika, Matevža Paternostra in Klemna Razingerja. Za fotografsko delavnico Celje fokus se prijavite tukaj (klik!)

Od ponedeljka, 13. julija, pa do petka, 17. julija, se bo letos prvič odvijala delavnica Masterclass Celje FOKUS, namenjena izkušenim fotografom, ki želijo nadgraditi svoje znanje in dobiti priložnost za ustvarjanje z uveljavljenim fotografom. Pod vodstvom svetovno uveljavljene fotografinje Anastasie Taylor-Lind, angleško-švedskega rodu, bodo udeleženci nadgradili sebe kot avtorje in posledično svoje delo. Tovrstna znanja iz prve roke so za fotografe neprecenljiva izkušnja, namenjena so že afirmiranim avtorjem. To je tudi priložnost za iskanje ustvarjalnega navdiha.

Vse o fotografskih dejavnicah si preberite tukaj (klik!)


FESTIVAL BO LETOS SPREMLJAL BOGAT SPREMLJAVALNI PROGRAM:

Umetniški vodja festivala in fotograf Jaka Babnik.
Umetniški vodja festivala in fotograf Jaka Babnik.

V petek, 12. junija, se bo ob 20. uri v galeriji Plevnik-Kronkowska odvila fotografska razstava Interrogations/Donald Weber, ki bo predstavila enega najbolj znanih Webrovih fotografskih projektov. Gre za serijo portretov, posnetih na policijski postaji v Ukrajini, med tem ko so osumljence privedli na zaslišanje. Slovesno zaprtje razstave bo v ponedeljek, 13. julija 2015, ob 20. uri.

V petek, 10. julija, bo ob 20. uri v AQ Galeriji z odprtjem razstave tudi uradno odprtje Festivala avtorske fotografije Celje FOKUS. Razstava “Dick Skinners” predstavlja pregled Vaukmanovega dela zadnjih let ter skupaj z istoimensko knjigo tvori svojevrsten epilog avtorjevega obdobja. Na ogled do 3. avgusta 2015.

V soboto, best online casino 11. julija, pa se bodo ob 21. uri v atriju Celjskega mladinskega centra odvijali Fokusovi pogovori na temo Analogno/digitalno. Sogovornika pogovora, ki ga bo vodil Jaka Babnik, bosta fotograf Bojan Salaj ter glasbenik, producent in solastnik založbe Chris Eckman.

Dan kasneje, v nedeljo, 12. julija, bo ob 21. uri v dvorani Mestnega kina Metropol brezplačni filmski večer: Sol Zemlje. Predstava govori o znamenitem brazilskem fotografu Sebastião Salgadu, ki je zadnjih 40 let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Življenje in delo enega največjih mojstrov reportažne fotografije v dokumentarnem filmu Sol Zemlje razkrivata njegov sin Juliano in Wim Wenders, tudi fotograf.

V torek, 14. julija, bodo ob 21h v atriju Celjskega mladinskega centra fokusovi pogovori na temo Fotoknjiga. Svetovno aktualni trendi fotoknjig se odražajo tudi pri slovenskih avtorjih. Fotoknjiga se za ustvarjalce in ‘bralce’ ob primernem izboru lahko izkaže za bolj hvaležen medij kot je galerija, hkrati pa fotoknjige v evropskem in svetovnem merilu predstavljajo velik zbirateljski trend. Sodelujejo: Dejan Habicht, Matej Sitar in Bojan Radovič. Pogovor bo vodila Emina Djukić.

V sredo, 15. julija, pa se ob ob 20. uri v Galeriji sodobne umetnosti Celje odvila raziskovalna razstava z naslovom Sondiranje. Gre za raziskovalno razstavo zapuščenih, zavrženih, odtujenih in najdenih fotografskih podob. Kustosa razstave bosta Peter Koštrun in Peter Rauch.

V četrtek, 16. julija, pa se bo ob 20. uri v galeriji Plevnik-Kronkowska odvila fotografska zgodba o skopski Šutki v Makedoniji, največjem romskem naselju v Evropi.

celje-fokus-headline

PETKOVI FOKUS POGOVORI
Petkovi fokusovi pogovor
i bodo namenjeni dokumentarni fotografiji. V atriju Celjskega mladinskega centra se bo odvil pogovor z dolgoletnim Mladininim fotografom Borutom Krajncem ter novinarjem in kolumnistom Lenartom J. Kučičem, v katerem bodo problematizirali vlogo in namen (novičarske) fotografije v medijih v obdobju, ko časopisnemu in revijalnemu tisku konkurirata tako televizija kot internet. Kakšna je življenjska doba fotografije v času množične digitalizacije in produkcije podob, ko je vsaka novica v trenutku svoje objave že pretekla in jo zamenja druga? Pogovor bo vodila Jasna Jernejšek.

Istega dne ob 22:30 pa se bo v Parku Celjskega mladinskega centra odvila razstava Donesi k slovanski mitologiji. Razstava fotografa Tomaža Črneja prikazuje serijo fotografij, v kateri se ukvarja s pozicijo ženske v slovanski mitologiji. Na drevesa projicirani ženski liki, prej posneti v studiu v maniri poz aktov 50-ih in 60-ih let, jim dajejo podobo boginj, vil. Projekcije je avtor ponovno zabeležil s fotografskim aparatom, s čimer je zgolj z aparatom ustvaril izjemno zanimive sloje fotografij. Fotografiranje v luni in polmraku ni bilo naključje.

V soboto, 18. julija 2015, bo ob 21.uri v Celjskem mladinskem centri s projekcijo fotografij, ki so jih v Celju ustvarili udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS, festival uradno zaprl svoja vrata. 

fokus_2015_4
OD leve proti desni: Matija Plevnik, Matej Gorjup in Jaka Babnik.

 

Pred kamero smo povabili vodjo projekta FOKUS Celje Mateja Gorjupa in programskega vodjo in znanega slovenskega fotografa Jaka Babnika.

S CELJE.INFO NA FOTOGRAFSKO DELAVNICO CELJE FOKUS POL CENEJE!

Dvema obiskovalcema Celje.info pa na naši strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si ponujamo pol cenejšo prijavnino na fotografski delavnici Celje fokus 2015. Namesto 190 €  boste zanjo odšteli 95 €.

Pol cenejše prijavnine na Celje Fokus naročite tukaj:

celje-fokus-2015-polsi