Nastanitve, sobe in Airbnb v Celju in okolici. Imate tudi vi prostor, ki sameva?


Svet je iz dneva v dan bolj povezan in s tem manjši, stric Google pa nam marsikaj neverjetno olajšuje, tudi potovanja. Ta so vedno bolj na dosegu roke, saj internet ponuja ogromno različnih in ugodnih možnosti za prevoz in nastanitev.

V zadnjem času je popularna spletna stran Airbnb, prek katere lahko posamezniki ponudijo turistom svoja prazna domovanja.

Poleg prestolnic in velemest popotnika popelje tudi do tistih manjših, malo manj znanih krajev. Preverili smo, kakšne nastanitve in po kakšni ceni so na voljo popotniku v Celju in okolici.

Brskanje po spletni strani Airbnb je enostavno.
Brskanje po spletni strani Airbnb je enostavno.

Kaj je Airbnb?

Airbnb je spletna stran, ki posameznikom ponuja, da v zameno za plačilo ponudijo svoje prazne sobe ali pa kar celo nadstropje, apartma, stanovanje ali hišo. Odločitev je torej v celoti vaša. Za uporabo spletne strani se je potrebno registrirati, obenem pa boste morali podati tudi svoje rojstne podatke.

Na takšen način namestitve prisega vedno več ljudi, saj so koristi obojestranske: Ponudnik ima možnost dodatnega zaslužka, popotnik pa je stalno v stiku z domačinom, od katerega lahko dobi uporabne nasvete o tem, katere znamenitosti obiskati, kje so dobre restavracije in podobno. Celje, zlasti pa okolica, svetovnim popotnikom nista ravno poznana, a nedvomno vredna raziskovanja, kar v zadnjem času dokazuje porast turizma.

V Celju je trenutno 14 ponudnikov namestitve.
V Celju je trenutno 14 ponudnikov namestitve.

Kaj na Airbnb ponujata naše mesto in okolica?

V Celju je trenutno 14 ponudnikov namestitve. Cene se gibljejo med 15 € in 120 € na noč.

V strogem centru mesta je možno zelo ugodno najeti celo stanovanje s tremi posteljami že za 25 €. Najdražje je moderno opremljeno in svetlo stanovanje na poti v Novo vas, v katerem se lahko namestita dve osebi.

V vzhodnem predelu je popotnikom na voljo večja podeželska hiša za 100 €, ki se nahaja v osrčju narave in tako ponuja čudovit razgled nad Celjsko kotlino. Z največ komentarji pa izstopa poslopje na severu mesta, katerega cena je 40 €. Oceno je napisalo dvajset zadovoljnih gostov.

Med ponudniki je tudi hostel MCC, ki s svojo odlično lokacijo, vključenostjo v lokalno dogajanje in pestro ponudbo odlično poskrbi za vsakega gosta, ki si želi aktivnosti in doživetij. Nudijo najem samske sobe za 28 €, sobe za dva za 46 € ali pa sobe za štiri osebe, za katero bi morali odšteti 64 €.

V širši okolici je trenutno približno 200 ponudnikov namestitev, cene pa so med 22 € in 320 € na noč.

Najdražja je luksuzna namestitev v Ljubnem.
Najdražja je luksuzna namestitev na Ljubnem, kjer boste za noč odšteli 320 € (štiri osebe).

Edina hiša, ki ponuja pogled na Šmartinsko jezero, je na voljo za 70 €. Dvorec v Žalcu v sklopu namestitve ponuja tradicionalni slovenski zajtrk, pripravljen iz lokalne in organsko pridelane hrane. Znana Kmetija Podpečan iz Galicije ponuja za 68 € svoje prostore, primerne za otroke in prijazne hišnim ljubljenčkom, kjer se lahko dva obiskovalca za najmanj štiri dni sproščata na podeželskem zraku.

V Šeščah sta dve vabljivi ponudbi s prikupno opremljenimi bivanjskimi prostori in naravno urejeno zunanjo okolico. V okolici Braslovč je možno bivanje v šotorih za 35 €, pravo zatočišče pa bodo v luksuzni koči za 90 € ali ljubezenski koči za 52 € našli zaljubljenci.

Najdražjo ponudbo ima letovišče na Ljubnem, ki sprejme štiri osebe, precej veliko nastanitev pa je v bližini znanega Mozirskega gaja. Laško ima kar 33 ponudnikov namestitve, med njimi je največ vil in apartmajev. Zanimivo pa je, da je v bližini Polzele možen tudi najem avtodoma za šest oseb. Cena je slabih 100 €.

Udobne namestitve se najdejo tudi v Šeščah.
Udobne namestitve se najdejo tudi v Šeščah.

Ko se odločamo glede potovanja, je po odgovore najbolj priročno iskati na spletu. Zelo podobna Airbnb je tudi znana spletna stran HousingAnywhere, ki pa ima precej manjšo izbiro. Za razliko od druge spletne strani Couchsurfing, kjer so namestitve brezplačne, je morebiti Airbnb v očeh tako ponudnikov kot popotnikov bolj varna in zanesljiva. Poleg tega pa lahko navežete prijateljske stike in navsezadnje vrnete obisk.

Standardne turistične ponudbe v zadnjih nekaj letih nehote dajejo prostor novim priložnostim za nastanitev, zato jih kar izkoristite, bodisi kot ponudnik bodisi kot popotnik! V naslednjem članku bomo opisali, kaj je potrebno, da zakonito registrirate oddajanje sob tako preko Airbnb kot na druge načine.

Tamara Želimorski, vir foto: Airbnb