Celje naj bi dobilo več kot 500 metrov dolg viseči most

22. 02. 2018 13:26

V Mestni občini Celje so prepričani, da je v turizmu še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato v sodelovanju s priznanim celjskim arhitektom pripravljajo idejni projekt za izgradnjo visečega mostu med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom.

S turistično atrakcijo si želijo povečati prepoznavnost Celja na evropskem in svetovnem turističnem zemljevidu ter v knežje mesto privabili številne turiste od blizu in daleč.

Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri po doslej znanih podatkih med najdaljšimi mostovi tibetanskega stila na svetu.

Trenutno ima najdaljši viseči most v tibetanskem stilu Švica. Dolg je 494 metrov.

Viseči most, za katerega je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot dal idejo že pred leti, bo doživljajsko in vsebinsko povezal historično mestno jedro s Starim Gradom Celje.

»Načrtujemo namreč ureditev tako imenovane doživljajske poti, ki bo turiste vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru mesta preko Splavarskega mostu do Mestnega parka in od tam dalje do Heraklejevega svetišča in preko visečega mostu na Stari Grad.

Turistom bi na tak način ponudili možnost, da si v enem dnevu ogledajo arheološka najdišča, Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej in še številne druge znamenitosti, na katere smo v Celju zelo ponosni.

Po drugi strani bi s tem projektom uresničili zgodovinsko legendo, ki govori o tem, da je Stari Grad na levem bregu Savinje in nasproti stoječi Miklavški hrib, kjer je cerkev Sv. Miklavža, že v času Celjskih knezov povezoval usnjen most. Ljudje na Miklavškem hribu so še v preteklem stoletju kazali na obroč, pritrjen na skalo, ki naj bi držala most. Glede na takratna znanja in veliko razdaljo med Starim gradim in Miklavškim hribom bi danes seveda težko verjeli, da so v časih Celjskih knezov takšen most res imeli in ga celo uporabljali«, pravi župan Bojan Šrot.

Idejno zasnovo za viseči most je na torkovi seji mestnega sveta predstavil arhitekt Nande Korpnik. Po njegovih besedah bo gradnja 60 ton težke viseče konstrukcije precej zahtevna. Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh.

Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Ureditev dostopnih poti bo stala okoli milijon, gradnja mostu pa okoli 2,3 milijona evrov. Finančne konstrukcije na Mestni občini Celje še nismo pripravili. Možnosti financiranja so različne. Projekt bi lahko uresničili v javno-zasebnem partnerstvu, lahko bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture.

Glede na zahtevnost projekta bi lahko vsa potrebna soglasja in dovoljenja dobili predvidoma v dveh letih. Težav z odkupi zemljišč ne bomo imeli, ker bomo projekt izvedli na zemljiščih, ki so v lasti Mestne občine Celje.

Podoben most, ki je prav tako tibetanskega stila, so leta 2014 postavili na Avstijskem Tirolskem. Dolg je 406 metrov in povezuje ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudija na drugi strani. Avstrijci so uvedli mostnino, tako da morajo odrasli za prehod odšteti osem, otroci pa pet evrov.

vir: MOC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 2,708 seconds.