Celje: novo pravoslavno cerkev naj bi gradili v bližini stare Cinkarne

01. 02. 2017 11:20

Vrsto let je znan pereč problem Srbske pravoslavne skupnosti v Celju, ki si želi cerkve. Ob tem si prizadevajo, da bi za v drugi svetovni vojni razstreljeno cerkev dobila odškodnino oz. nadomestno zemljišče. Idejni osnutek za novo cerkev njihovi arhitekti pripravljajo v bližini stare Cinkarne, ki pa je po ocenah ministrstva za kmetijstvo in okolje izpred treh let najbolj onesnažena.

Po poročanju Dela so nad kritičnimi vrednostmi v zemlji svinec, cink in kadmij. A za približno 2000 vernikov, ki živijo na širšem območju Celja, lokacija ni problematična, o čemer naj bi pričala tudi občinska raziskava – MOC je namreč po besedah predsednik srbske pravoslavne cerkvene občine Celje Zoran Šućurna naročila raziskave in analize, ki so podale rezultate, da zemljišče, na katerem bi želeli graditi, ni toliko onesnaženo, da bi bilo to prepovedano.

Vendarle pa bi po okoljskih analizah bilo potrebno v prvi vrsti celotno območje sanirati, investitor pa, ko bi zemljišče od občine odkupil, bo moral sam poskrbeti za morebitne nevarne odpadke oz. za sanacijo onesnažene zemljine.

Vir: Delo.si

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 5,006 seconds.