Celje obiskala delegacija Rusov ter predsednika Poljske in Slovenije


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je v ponedeljek sprejel delegacijo iz ruskega mesta Shchyolkovo (Ščjolkovo). Petčlansko delegacijo, ki je obiskala Celje, sestavlja direktor občinske uprave občine Shchyolkovo g. Aleksei Valov, namestnik direktorja občinske uprave g. Jurii Radionov, predstavnica za mednarodne odnose ga. Olga Kroshina in dva spremljevalca.

Ob sprejemu pri županu so potekali pogovori tudi o obisku delegacije Mestne občine Celje z dijaki I. Gimnazije v Celju in Gimnazije Celje – Center v Ščjolkovo. Delegacija bo obiskala rusko mesto v mesecu maju ob njihovem občinskem prazniku. Mesto Celje in Ščjolkovo tudi v prihodnje načrtujeta izmenjave mladih in na ta način krepitev izobraževalnih in prijateljskih vezi.

Delegacija iz mesta Shchyolkovo si je v Celju ogledala Stari grad Celje, v Pokrajinskem muzeju Celje razstavo Celeia – mesto pod mestom in staro mestno jedro. Obisk so nadaljevali v Ljubljani, kjer so obiskali Veleposlaništvo Ruske federacije v Sloveniji in Ruski center znanosti in kulture. V spomin ruskim padlim vojakom so položili venec pred spomenikom na ljubljanskih Žalah.

Konec minulega tedna pa sta Celje obiskala predsednik Republike Poljske Andrzej Duda in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojima spremljevalkama.

Ob poostrenih varnostnih ukrepih sta v začetku minulega tedna v Pokrajinski muzej Celje najprej prispeli soproga predsednika Republike Poljske ga. Agata Kornhauser-Duda in ga. Tanja Pečar, kjer so jih sprejeli župan Mestne občine Celje Bojan Šrot s partnerko in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman s soprogo. Skupaj so si ogledali razstavo Grofje Celjski.

obisk_celja_2

Predsednik Republike Poljske Andrzej Duda in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta v muzej prišla ob 16.30 uri. Sprejela sta jih župan Mestne občine Celje in direktor Pokrajinskega muzeja Celje. Predsedniška para sta se nato sprehodila po Gosposki ulici proti stavbi Stara Grofija, kjer sta se Pod Celjskim stropom vpisala v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Za zaključek obiska Celja sta predsednika na Starem gradu Celje odkrila Klopco prijateljstva, ki simbolizira prijateljske vezi med Slovenijo in Poljsko.

Klopca prijateljstva je projekt predsednika RS Pahorja. Ob obiskih tujih državnikov v imenu dobrih meddržavnih odnosov jih odkriva v mestih, kamor jih povabi.  

Vir in foto: MOC