Celje obiskala ministra Fajon in Han, na MOS-u so se srečali nekdanji gospodarski ministri


V petek sta se na obisku v Celju mudila zunanja ministrica Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han. Obiskala sta Cinkarno Celje, Mestno občino Celje in Tehnopark. V sklopu obiska je potekalo tudi srečanje Kluba podjetnikov Zlatorog, na MOS-u pa so se na pobudo aktualnega ministra za gospodarstvo srečali sedanji in nekdanji gospodarski ministri.

Na obisku v Celju so se v petek mudili gospodarski minister Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon in državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Marko Koprivc. Ob obisku Cinkarne Celje je vodstvo podjetja na ministra naslovilo pobudo za razmislek o olajšavah energetsko intenzivnim podjetjem, ki so zaradi bremena dražjih surovin in energije vse manj konkurenčna tujim proizvajalcem. Podjetje je začelo z gradnjami sončnih elektrarn, pripravo projekta za proizvodnjo električne energije v obratu žveplene kisline in delno zamenjavo plina s kurilnim oljem. Po zdajšnjih projekcijah ima še veliko potencialov za razvoj, a mu bo država morala stopiti nasproti s pohitritvijo postopkov, olajšavami in sredstvi za trajnostni razvoj, so opomnili vladno delegacijo ter dodali, da podjetje lastna sredstva, ki jih ustvarja z odličnim poslovanjem, usmerja predvsem v iskanje energetsko učinkovitih rešitev za stabilnost delovanja.

»Naše podjetje ne more preprosto ugasniti proizvodnje in jo spomladi znova zagnati. To pomeni veliko škodo na opremi, izgubo surovin, ki jih pripravljamo v notranjem procesu, in izgubo kupcev, ki bodo svojo nabavo preusmerili na tuje, predvsem azijske trge. Stroški energentov v Evropski uniji so vse višji, medtem pa konkurenca širi kapacitete predvsem na azijskih trgih, kjer so energenti in nekatere surovine dosegljive po bistveno nižjih cenah. Država je tista, ki lahko v tej energetski situaciji regulira cene oziroma bolj učinkovito deli finančno pomoč in tako energetsko intenzivnim podjetjem pomaga pri vzpostavitvi razmer za normalno delovanje,« je povedal predsednik Uprave Aleš Skok.

Z olajšavami in pohitritvijo postopkov možnost ohranitve poslovanja

V podjetju so se na aktualno situacijo odzvali z zakupom energentov, gradnjo sončnih elektrarn, ki bo do leta 2027 zmogla pokriti do 19 odstotkov porabe, z izkoriščanjem zviševanja tlaka pare pri sežigu žvepla (do tretjine potreb po energiji do leta 2024), možnostjo delne zamenjave plina in uporabo vode s komunalne čistilne naprave. Računajo pa tudi na posluh države za razvojne priložnosti, ki jih še ima podjetje.

V Cinkarni Celje preverjajo tudi možnost širitve proizvodnje titanovega dioksida na obstoječi lokaciji, obenem pa iščejo priložnosti za izkoriščanje rdeče sadre, naprimer kot gradbenega materiala za ceste, kot je to v praksi v tujini. Pri tem pa izpostavljajo, da bi bile dobrodošle učinkovite olajšave, pohitritev postopkov, enotna interpretacija zakonodaje pri uradnikih in predvsem finančna podpora projektom za trajnostni razvoj.

Vladna delegacija je obiskala tudi Mestno občino Celje, kjer sta se ministra tudi vpisala v knjigo častnih gostov. Nato sta si ogledala še Tehnoparka ter se udeležila srečanja Kluba podjetnikov Zlatorog.

Na MOS-u so se srečali nekdanji gospodarski ministri

Obisk je zaznamoval tudi dogodek na Mednarodnem obrtnem sejmu – MOS, kjer je na pobudo ministra Matjaža Hana potekalo prvo srečanje nekdanjih ministrov za gospodarstvo. Vabilu se jih je odzvalo 10, ki so funkcije opravljali pod različnimi imeni ministrstev, med njimi tudi donedavni minister Zdravko Počivalšek, ki se lahko pohvali z najdaljšim stažem na tem mestu.

“Sploh v teh časih je pomembno, da se pogovarjamo in delimo znanje in izkušnje. Zato sem hvaležen, da so si moji predhodniki vzeli čas, da smo si skupaj ogledali razstavišče sejma ter delili svoje poglede na trenutno situacijo. Prizadeval si bom, da srečanje slovenskih ministrov za gospodarstvo na MOS postane tradicija,” je ob tem povedal minister Han.