Celje: otroški muzej Hermanov brlog prvi v Evropi prilagojen slepim in slabovidnim

16. 06. 2017 17:19

V začetku junija so v Muzeju novejše Celje s slovesnostjo obeležili nadgradnjo otroškega muzeja, ki je po novem prilagojen slepim in slabovidnim otrokom. Slednji bodo talnim taktilnim oznakam sledili s palico in sicer vse od vstopa v muzejsko hišo pa do otroškega muzeja.

S tem v Muzeju novejše zgodovine Celje uresničujejo cilje, ki so si jih zadali že pred časom in sicer boljšo dostopnost muzejskih vsebin ljudem s posebnimi potrebami, tokrat se pridobitev nanaša na senzorno in gibalno ovirane.

Poleg talnih taktilnih oznak so v muzeju nameščene tri tipne tablice, deset komunikacijskih besedil v brajlici ter približno 170 oznak, ki slabovidne opozarjajo na stopnice, stranišče, dvigalo in razstavne prostore. Pridobitev pa s tem še ni konec, saj je odslej MnZC bogatejši za 21 prilagojenih igrač, družabnih iger in učnih pripomočkov za slepe in slabovidne otroke. Slednje so vključene v stalno razstavo Brlog igrač.

Igre in igrače so produkt znanja in dela študentov inkluzivne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in Pedagoške fakultete Univerze Maribor (15 igrač), tri igre je podarila Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, tri igre pa je prispeval Center IRIS iz Ljubljane. Ob tem so pripravili tudi kataloga s predstavitvijo novih pridobitev v povečanem tisku in brajlici.

Z omenjenimi pridobitvami je Hermanov brlog “pionir” otroških muzejev v Evropi.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,889 seconds.