Celje prejemnik srebrnega znaka Slovenia Green Destination

16. 05. 2022 18:00

Slovenska turistična organizacija (STO) in Zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace sta turistični destinaciji Celje na podlagi prejete ocene v okviru Zelene sheme slovenskega turizma podelila srebrni znak Slovenia green destination Silver.

STO in GoodPlace sta srebrni znak podelila na podlagi terenskega obiska Celja in podatkov, s strani celjskih turističnih inštitucij vnešenih na platformo Slovenia Green, na podlagi katerih je Celje tudi prejelo oceno in priporočila za izboljšave. Znak Slovenia Green Destination Silver je veljaven za triletno obdobje do naslednje presoje, to je do 31. maja 2025.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je destinacija Celje na lestvici od 1 do 10 dosegla povprečno oceno 8,5 v šestih kategorijah. Oceno 8,1 je presegla v obeh kategorijah vezanih na turizem. Destinacija je sicer napredovala v petih od šestih kategorij v primerjavi z zadnjo presojo, najvišji napredek je zabeležila v kategoriji Narava in pokrajina ter Destinacijski managment, velik napredek je bil narejen tudi v kategoriji Poslovanje turističnih podjetij.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Celje je od leta 2016 nosilec bronastega znaka Slovenia Green Destination in se tako uvršča med okolju in družbi prijazne destinacije. Celje aktivno sledi ključni razvojni prioriteti Slovenske turistične organizacije (STO) in slovenskega turizma, ki temelji na  oblikovanju konkurenčne, trajnostno naravnane turistične ponudbe, ki Slovenijo na globalnih trgih pozicionira kot trajnostno usmerjeno zeleno turistično destinacijo.

Srebrni znak bo Celje prejelo na Dnevih slovenskega turizma v Krškem.

Celjski turizem si je po kovidnem letu 2020 nekoliko opomogel

V koronskem letu 2020 je sicer Celje zabeležilo velik upad prihodov in prenočitev turistov. Če je še leta 2019 Celje obiskalo dobrih 34 tisoč turistov, od tega dobrih 25 tisoč tujih, je Celje leta 2020 obiskalo le še slabih 12 tisoč turistov, od tega okoli 6.500 tujih. Lani je bilo stanje že boljše, a še vseeno daleč od predkoronskih let.

Leta 2019 so turisti v Celju ustvarili 74 tisoč nočitev, od tega slabih 59 tisoč tujih, leta 2020 pa le še slabih 28 tisoč nočitev, od tega dobrih 17 tisoč tujih. Leta 2021 je Celje ustvarilo čez 38 tisoč prenočitev oz. čez 15 tisoč prihodov turistov.

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 1,237 seconds.