Celje spet središče akrobatskih skokov v vodo

28. 06. 2019 10:12

Včeraj so na Šmartinskem jezeru odprli novi skakalnici za akrobatske skoke v vodo, ki jih je oz. bo lokalna skupnost plačala s pomočjo proračuna in nepovratnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

S 25- in 17-metrsko skakalnico se akrobatski skoki v vodo vračajo v naše kraje, prav tako pa v tem trenutku podobnih skakalnic v Sloveniji ni, zato v Celju pričakujejo, da jih bodo uporabljali športniki s širšega območja.

skakalnice_smartinsko_odprtje_2019_junijK projektu so povabili tudi potapljače invalide iz Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic, ki so ob odprtju skrbeli za varnost skakalcev, in ranljive skupine iz vseh štirih občin z območja Lokalne akcijske skupine. Brezposelni mladi in starejši so na fotografski razstavi predstavili možnosti rekreacije na podeželju. V okviru projekta so namreč izvedli fotografsko delavnico, ki je zelo perspektivna metoda dela z ranljivimi skupinami. Kmetije iz lokalnega okolja so ob odprtju ponudile svoje domače izdelke.

Mestna občina Celje je v sklopu projekta poleg skakalnic postavila trampolin, servisni objekt in tribuno za gledalce. Vrednost projekta je 235.000 evrov, od tega bodo prejeli 103.477 evrov nepovratnih sredstev Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, preostali denar pa so zagotovili iz občinskega proračuna.

Skakalnici s spremljajočimi objekti so prenesli v sistem upravljanja z javnimi objekti  koncesionarju, podjetju ZPO Celje, d. o. o.

Nadaljnji načrti

Na Šmartinskem jezeru v prihodnje načrtujejo sanacijo dela cestnega odseka, ki vodi do čolnarne Muzelj. V načrtu imajo nadaljevanje izgradnje pešpoti ob Šmartinskem jezeru, projektna dokumentacija ps je že v izdelavi.

V izdelavi je tudi projektna dokumentacija za ureditev obstoječega parkirišča pod pregrado, ki bo namenjeno parkiranju osebnih vozil, avtobusov in avtodomov. S parkirišča bo urejena ločena pot za dostop do navezovalne ceste do gostinskega objekta Brkati som. Načrtujejo tudi izgradnjo kanalizacije, z deli pa bodo začeli, ko bodo pridobili vsa zemljišča.

Na območju okoli pristana želijo postaviti pomole za izplutje kajakov, kanujev, supov ter pomol, ki bi omogočal privez manjšim turističnim plovilom na elektro pogon. V načrtu imajo tudi wake vlečnico za smučanje v vodi, za kar so že pridobili vodno soglasje.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,141 seconds.