Celje: ulična četvorka, tek, delavnice in brezplačna vodstva zaznamovali sobotno dopoldne (foto in video)


ulicna_cetvorka_2015_celje_1Minuli konec tedna, ki je bil zaznamovan tudi s sončnim vremenom, so se v okviru praznika Mestne občine Celje zvrstili številni dogodki, s katerimi so obeležili 564-letnico pridobitve mestnih pravic. Pred vrhuncem praznovanja, sobotno večerno osrednjo slovesnostjo s podelitvijo najvišjih priznanj MOC, smo obiskali tradicionalno ulično četvorko Celjski maturant 205 in se udeležili brezplačnega vodstva po razstavi Grofje Celjski v  Knežjem dvorcu.

Sobotno dogajanje se je pričelo z dvema pohodoma in sicer s hodom po poteh celjskih grofov in pohodom po meji KS pod gradom. Ob pol deveti uri je sledil balonarski prelet Celja, med preletom pa se je v bazenu Golovec pričel odvijati 20. mednarodni velikonočni plavalni miting. Ob 9h dopoldne je potekal 7. humanitarni teko okoli Šmartinskega jezera, istočasno se je na Krekovem trgu pričela osrednja prireditev ob svetovnem dnevu zdravja. Sobotno dopoldansko dogajanje se je zaključilo z gledališkim branjem pravljic v Hermanovem brlogu, z otroško delavnico v Pokrajinskem muzeju, brezplačnim vodstvom po razstavi Grofje Celjski ter ulično četvorko Celjski maturant 2015 – Rad imam svoje mesto.

Rada Hriberšek, muzejska informatorka, je obiskovalce popeljala po razstavi Grofje Celjski.
Rada Hriberšek, muzejska informatorka, je obiskovalce popeljala po razstavi Grofje Celjski.

Brezplačnega vodstva po stalni postavitvi razstave o Grofih Celjskih se je udeležilo ducat obiskovalcev, ki so v dobri uri podoživeli in izvedeli številne zanimivosti iz časov grofov Celjskih, najpomembnejše plemiške družine na Slovenskem, ki je na višku moči v 14. in 15. stoletju za premoč tekmovala celo s Habsburžani. Profesorica zgodovine Rada Hriberšek, muzejska informatorka, se je še enkrat izkazala kot odličen vir informacij za obiskovalce enega najstarejših in najimenitnejših slovenskih muzejev.

Maturante je nagovoril pooblaščenec župana MOC mag. Marko Hriberšek.
Maturante je nagovoril pooblaščenec župana MOC mag. Marko Zidanšek.

Že kakšno uro pred poldnevom pa so se na Savinskem nabrežju začeli zbirati dijaki četrtih letnikov celjskih srednjih šol, da bi pod vodstvom plesne šole Plesni val, zapeli himno Gaudeamus igitur in že štirinajstič zapored zaplesali ulično četvorko. V Celju so četvorko (slogan letošnje je bil Radi imam svoje mesto) na ulici odplesali prvi v Sloveniji in s tem tudi odprli sezono letošnjih uličnih četvork, ki bodo potekale po več slovenskih in evropskih mestih. Četvorko so pripravili ob prazniku Mestne občine Celje in je tudi letos potekala v tradicionalnih modrih in rumenih majicah. Maturante je pozdravil pooblaščenec župana za področje financ ter okolja in prostora mag. Marko Zidanšek, ki se je zahvalil tudi organizatorjem za izpeljavo dogodka, bodočim študentom pa zaželel uspešen študij.

Petju maturantske himne, plesanju četvorke in seveda že znamenitemu “celjskemu” poljubu je sledila še zabava in druženje popestreno z nastopi plesalcev in animatorjev.

ulicna_cetvorka_2015_celje_4

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete maturantski himni, ki so jo zapeli letošnji maturantje, v drugem pa si lahko ogledate odplesano sliko četvorke na Savinjskem nabrežju. V galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke z dogodkov.

Maturantska himna 2015:

Ulična četvorka 2015 v Celju:

[simpleviewer width=100% height=700 id=798]

v/t/f: eH

polsi-ladybird-klik