Celje z novo ginekološko ambulanto, ki sprejema pacientke


V okviru širitve progama na področju ginekologije in porodništva je v Zdravstvenem domu Celje začela delovati nova ginekološka ambulanta, kjer še sprejemajo nove pacientke.V njej bo ordinirala Specialistka ginekologije in porodništva, Ksenija Kardoš Mohorko.

Mohorkova prinaša bogate izkušnje in znanje na področju diagnostike in zdravljenja ginekoloških obolenj in stanj, uroginekologije ter ultrazvočne diagnostike pa tudi obravnave nosečnosti zdravih nosečnic in bolezenskih stanj v nosečnosti. Ima mednarodno licenco Fetal Medicine Foundation za odkrivanje kromosomskih napak pri plodu.

Pomen preventivnih pregledov

Pri ginekologiji ne gre le za diagnostiko in zdravljenje ginekoloških obolenj, temveč je ključnega pomena za zdravje pacientk tudi preventiva. Pogovori ob predpisovanju kontracepcije in preventivni pregledi so pomembni, saj omogočajo celostno oceno zdravstvenega stanja pacientk. S posebnim vprašalnikom preverijo morebitna tveganja, kot so motnje strjevanja krvi, druge zdravstvene težave in kronične bolezni. Poleg tega se pogovorijo o splošnih priporočilih za zdrav način življenja ter varno in zdravo spolnost, kar pripomore k varnemu reproduktivnemu obdobju. Pacientke  spodbujajo, da se pridružijo državnemu preventivnemu programu ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu ter preventivnima programoma DORA in SVIT.

Pacientke, ki potrebujejo ginekologa, se lahko zdaj zanj opredelijo v celjskem zdravstvenem domu.