Celje že več kot dva tedna brez novih potrjenih okužb. V naši regiji še osem neokuženih občin


Mestna občina Celje že več kot dva tedna ne beleži sprememb pri številu potrjeno okuženih z novim koronavirusom in je ena izmed najbolj stabilnih slovenskih občin glede zajezitve širjenja novega koronavirusa.

Savinjska regija ostaja druga najbolj okužena regija v Sloveniji. Iz naše regije prihaja več kot petina vseh okuženih. Slednje gre predvsem na račun občine Šmarje pri Jelšah oz. tamkajšnjega doma upokojencev.

V Savinjski regiji je izmed 31 občin, še 8 takšnih, ki uradno ne beležijo niti ene okužbe z novim koronavirusom in 23 teh, kjer so zaznali vsaj en primer okužbe.

V Sloveniji po trenutno aktualnih podatkih beležimo skupaj 1.343 potrjeno okuženih z novim koronavirusom. Savinjska regija z 294 potrjenimi okužbami, kar predstavlja več kot petino vseh slovenskih okužb, še vedno zaseda drugo mesto med slovenskimi regijami. V zadnjem tednu se je krivulja naše regije sicer sploščila in drastičnega porasta okužb ne beležimo več. V zadnjem tednu dni je bilo tako v celotni Savinjski regiji zabeleženih “zgolj” 11 novih okužb.

covid2304_4

Število hospitaliziranih v celjski bolnišnici pada

Tudi število hospitaliziranih zaradi Covid-19 v Splošni bolnišnici Celje je v zadnjem tednu občutno upadlo. Še prejšnji teden so v SB Celje oskrbovali 21 bolnikov covid-19, danes pa je v SB Celje le še 10 takšnih bolnikov, od tega 4 pacienti v enoti intenzivne terapije.

Mestna občina Celje že več kot dva tedna brez sprememb

Mestna občina Celje že 16 dni ni zabeležila nove potrjene okužbe, torej že od 8. aprila ostaja pri 19 potrjeno okuženih. Prav tako iz Celja ne prihajajo poročila o novih smrtnih žrtvah. Tudi sicer smo v Celju do danes zabeležili zgolj enega za covid-19 umrlega občana.

V Sloveniji je za covid-19 skupaj umrlo sicer že 82 oseb, od tega največ v občini Šmarje pri Jelšah (31), kjer pa skoraj vsi umrli prihajajo iz tamkajšnjega doma upokojencev.

Celje in Šmarje sta tudi edini občini Savinjske regije z zabeleženimi smrtnimi primeri.

Število umrlih po občinah:
Število umrlih po občinah bivanja do vključno 23. 4. 2020
Brezovica 2
Celje 1
Domžale 2
Horjul 6
Jesenice 1
Kranj 1
Ljubljana 7
Ljutomer 10
Maribor 2
Metlika 14
Naklo 1
Piran/Pirano 1
Ribnica na Pohorju 1
Škofljica 1
Šmarje pri Jelšah 31
Žirovnica 1
Skupaj 82
Savinjski regiji še osem neokuženih občin

V zadnjem tednu smo v Savinjski regiji zabeležili novo občino s potrjeno okužbo. To je postala občina Zreče, kjer je bila okužba s Sars-CoV-2 potrjena v torek, 21. aprila. Že prejšnji teden je iz družbe neokuženih savinjskih občin izpadla občina Štore. V Štorah so od prve okužbe, 14. aprila, do danes sicer zabeležili kar štiri nove okužbe. Kljub temu pa zadnjih nekaj dni novih okužb ne beležijo več. V zadnjem tednu so po več kot eno novo okužbo zabeležili še v Šentjurju (+2), Rogaški Slatini (+3) in Šmarju (+3).

V Savinjski regiji tako ostaja še osem občin, ki trenutno še ne beležijo uradne okužbe z novim koronavirusom. To so: Polzela, Šmartno ob Paki, Braslovče, Rečica ob Savinji, Vransko, Gornji Grad, Luče in Solčava. Gre torej predvsem za občine severozahodnega dela Savinjske regije.

V Savinjski regiji je torej okuženih 23 od 31 občin. Če pa upoštevamo območje, ki ga pokriva Civilna zaščita Zahodne Štajerske (CZ ZŠ), ki zajema 33 občin (poleg 31 savinjskih še Bistrico ob Sotli in Radeče), pa je okuženih občin 25. V Bistrici ob Sotli imajo 4 potrjene primere in v zadnjem tednu niso beležili novih, v Radečah pa imajo 2 potrjena primera in prav tako v zadnjem tednu niso beležili novih.

Tabela s številom okuženih po občinah Savinjske regije:
Občina Št. okužb (24.4.2020)
Občina Polzela 0
Občina Šmartno ob Paki 0
Občina Braslovče 0
Občina Rečica ob Savinji 0
Občina Vransko 0
Občina Gornji Grad 0
Občina Luče 0
Občina Solčava 0
Občina Zreče 1
Občina Vojnik 1
Občina Šoštanj 1
Občina Nazarje 1
Občina Dobje 1
Občina Vitanje 1
Občina Kozje 1
Občina Prebold 1
Občina Dobrna 2
Občina Slovenske Konjice 2
Občina Tabor 2
Občina Laško 3
Občina Podčetrtek 3
Občina Ljubno 3
Občina Štore 4
Mestna občina Velenje 5
Občina Rogatec 6
Občina Mozirje 6
Občina Žalec 7
Občina Šentjur 14
Mestna občina Celje 19
Občina Rogaška Slatina 43
Občina Šmarje pri Jelšah 167


B.S.