Vlada ni podprla zakona o sanaciji Celjske kotline


rp_Sanacija-stara-Cinkarna-300x225.jpgPotem, ko je poslanka SMC Janja Sluga konec januarja tik pred zdajci v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o sanaciji Celjske kotline, kar so mnogi označili za predvolilno potezo, je sedaj njena lastna vlada na zakon podala negativno mnenje.

O zakonu bodo v torek odločali še poslanci, ki so zadnje upanje Janje Sluga za sprejetje zakona še pred volitvami.

Ptem ko je poslanke SMC Janje Sluga konec januarja v parlamentarno proceduro vložila Predlog Zakona o sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline, je sedaj “njena” vlada k zakonu podala negativno mnenje, z obrazložitvijo, da se sicer zavedajo problematike vendar je treba k reševanju tega problema pristopiti sistematično na območju celotne Slovenije, zato nasprotujejo sprejemu zakona za posamičen primer. Takšen pristop naj bi namreč rušil veljavno sistemsko ureditev na področju sanacije degradiranega okolja in jo v pomembnih vidikih celo poslabšal.

Tako Janja Sluga, kot tudi Boris Šuštar iz Civilne iniciative, sta nad odločitvijo vlade razočarana, a vseeno upata, da bodo zakon v torek poslanci vseno podprli.

Janja Sluga je ob tem za Dnevnik povedala, da je po analogiji tudi sanacija Mežiške doline (vlada je leta 2007 sprejela program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini) nesistemska rešitev, ki pa daje rezultate. Dodaja, da gre za neenakopravno obravnavo še mnogo hujšega problema Celjske kotline.

Pri vsem skupaj pa je zanimivo predvsem to, da zakon ni bil odobren s strani njene lastne vlade, kar bi lahko dokazovalo to, na kar se je namigovalo že pri zelo pozni vložitvi zakona tik pred volitvami. Torej, da je šlo le za predvolilno potezo Janje Sluga.

Zakon, ki ga vlaga Sluga je sicer težak 25 milijonov evrov. Omogočil bi sanacijo 17 hektarjev zemlje nekdanje stare Cinkarne ter celjskih vrtcev, kjer so analize pokazale presežene vrednosti težkih kovin.

Stroški naj bi se razdelili na 15 proračunskih let, a je očitno vlada ocenila, da ni smiselno, da to storimo davkoplačevalci, ne pa podjetja, ki so onesnaževala.

Sluga je sicer ena od manj aktivnih poslancev državnega zbora. V štiriletnem mandatu, ki se zaključuje poleti, se oglasi zgolj trikrat na posamezno sejo (poslansko povprečje 6) in je uspela podati le 13 poslanskih pobud. Poslansko povprečje pobud je sicer 53, s 392 pobudami pa je rekorder Vinko Gorenak. Leta 2014 je Sluga v svojem okraju zbrala 4375 glasov, oziroma odličnih 38,10 %, kar je bilo drugo največje število glasov v celotni V. volilni enoti Celje.

iskrena-spoved-polsi-vojnik